Mede door een gemiste penalty staat AZ donderdag in de rust van de halve finale van KNVB-beker op 0-0 tegen tien man van Ajax.

Na iets meer dan een halfuur kreeg Ajax-verdediger Joël Veltman binnen twee minuten twee keer geel en dus rood. De tweede waarschuwing was voor het onderuithalen van Viktor Elm in het strafschopgebied, waardoor AZ een penalty kreeg.

Aron Johannsson ging achter de bal staan, maar zag zijn inzet gestopt door Kenneth Vermeer, die in bekerduels in het doel mag staan bij de Amsterdammers. Johannsson miste afgelopen weekend in het competitieduel tegen PEC Zwolle ook al vanaf elf meter.

Vlak voor rust werd een treffer van de thuisploeg nog geannuleerd vanwege buitenspel van Roy Beerens. Namens Ajax kreeg Daley Blind, die weer op het middenveld speelde vanwege de rentree van Nicolai Boilesen, vijf minuten voor de rode kaart de beste kans, maar keeper Esteban redde.

Veltman en AZ-verdediger Mattias Johansson, die op scherp stond en geel kreeg van arbiter Pol van Boekel, weten al dat ze ongeacht de uitslag in het AFAS Stadion de bekerfinale op 20 april tegen PEC Zwolle moeten missen vanwege een schorsing.