Ajax-coach Frank de Boer heeft Lesley de Sa en Nicolai Boilesen donderdag een basisplaats gegeven voor het duel in de halve finale van de beker bij AZ. De thuisploeg is ongewijzigd in vergelijking met het laatste competitieduel.

Kenneth Vermeer verdedigt het doel van de Amsterdammers, omdat De Boer zoals gebruikelijk in duels om de KNVB-beker de reservekeeper opstelt.

Ten opzichte van de laatste wedstrijd van Ajax, een 0-0 gelijkspel tegen NAC Breda anderhalve week geleden, zitten Ricardo Kishna, Christian Poulsen en Jasper Cillessen op de bank, terwijl Siem de Jong door een blessure niet bij de selectie zit. Daarom staat Kolbeinn Sigthorsson in de spits in het AFAS Stadion.

Boilesen kampte de laatste weken met een hamstringblessure en maakt zijn rentree. De linksback speelde half februari zijn laatste wedstrijd. Daley Blind schuift hierdoor weer door naar het middenveld.

De Boer gaf voor het duel tegen FOX Sports aan dat De Sa als linksbuiten zal beginnen. Boilesen zal niet langer dan 45 minuten spelen volgens de coach, die stelde ook rekening te houden met de competitietopper van zondag tegen FC Twente en mede daarom de jonge Kishna niet laat starten.

AZ

Dick Advocaat ziet geen reden om zijn opstelling te wijzigen in vergelijking met het gewonnen thuisduel zondag tegen PEC Zwolle (2-1).

Dat betekent dat Nemanja Gudelj fit genoeg is om te starten en het middenveld vormt met Viktor Elm en Celso Ortiz.

De aftrap in Alkmaar is om 20.45 uur. De winnaar neemt het op zondag 20 april in de bekerfinale op tegen PEC Zwolle, dat woensdag NEC versloeg (2-1).

Opstellingen

AZ: Esteban; Johansson, Gouweleeuw, Viergever, Poulsen; Gudelj, Ortiz, Elm; Berghuis, Jóhannsson, Beerens.

Ajax: Vermeer; Van Rhijn, Veltman, Moisander, Boilesen; Klaassen, Blind, Serero; De Sa, Sigthórsson, Schöne.