UEFA-voorzitter Michel Platini roept de FIFA op snel een einde te maken aan de praktijk dat derde partijen, zoals zaakwaarnemers of investeringsmaatschappijen, een gedeelte van de transferrechten van spelers bezitten.

"Als de FIFA niets doet, regelen we het zelf in onze eigen competities", sprak Platini donderdag tijdens het UEFA-congres in Astana. Opvallend was dat Sepp Blatter, de voorzitter van de wereldvoetbalbond, op de eerste rij zat.

"Meneer Blatter, u vraagt geregeld iets aan ons. Bijvoorbeeld om solidair te zijn met andere continenten. Nu vragen we iets aan u. Hopelijk heeft u de moed om een einde te maken aan de derde partijen."

Volgens Platini is het uitvoerend comité van de UEFA het erover eens dat het zogeheten 'third party ownership' grote schade kan veroorzaken voor het voetbal en dat het zelfs indruist tegen de rechten van de mens.

"Ik wil zelf niet medeplichtig zijn aan dit soort zaken en momenteel heb ik het smerige gevoel dat ik dat wel ben", meldde de Fransman.

"Zelf staakte ik als speler omdat ik het niet vond kunnen dat wij eigendom waren van de clubs. Nu gebeurt er iets veel ergers. Spelers zijn nu eigendom van ondoorzichtige bedrijven die gevestigd zijn in belastingparadijzen. Ze hebben niet meer de controle over hun eigen loopbaan en maken elk jaar een transfer, zodat anonieme personen enorme winst maken."

In Engeland zijn 'derde partijen' verboden, maar vooral in Portugal maken bijna alle topclubs gebruik van investeringsmaatschappijen om de komst van spelers te financieren. In Nederland heeft FC Twente een deel van de transferrechten van enkele spelers verkocht aan de Doyen Sports Group, een op Malta geregistreerd bedrijf.

UEFA gooit interlandvoetbal flink op de schop​