Het Europese golfteam is donderdag in Maleisië bijzonder sterk begonnen aan de eerste Eurasia Cup, de continentale strijd met de beste tien golfers uit Azië.

Met de Nederlander Joost Luiten in hun midden namen de Europese golfers een riante 5-0 voorsprong. Alle Europese koppels wonnen hun partijen in de spelvorm fourball.

Luiten excelleerde aan de zijde van de Fransman Victor Dubuisson. Na zestien holes waren de Thai Prayad Marksaeng en Siddikur Rahman uit Bangladesh verslagen.

Luitens eagle (twee onder par) op de elfde hole vormde het hoogtepunt. De strijd tussen Europa en Azië, die een soort Ryder Cup in het klein is, vervolgt vrijdag met de spelvorm foursome.

Albatross

De Ryder Cup wordt in september afgewerkt in Schotland. Luiten hoopt op een plek in het Europese team, dat dan de traditionele strijd tegen de Amerikanen voert.

Luiten toonde zich op zijn website tevreden met zijn optreden. ''Het was bloedheet, een gevecht tegen de hitte en tegen de zweethandjes op de grip, maar we hebben een goede partij gespeeld. Lekker om de punten te pakken en ik had zeker niet verwacht dat we na de eerste dag al 5-0 voor zouden staan."

Hij had bijna een zeldzame albatross (drie onder par op een hole) gemaakt op de elfde hole. ''Een beste drive en nog 163 meter naar de vlag. Met m’n ijzer zeven sloeg ik de bal bijna in de hole voor een albatross, maar m’n bal raakte de vlag en bleef 30 centimeter van de hole liggen.''