Het congres van de UEFA heeft ingestemd met de invoering van de Nations League, een competitie die vanaf 2018 in de plaats komt van de meeste vriendschappelijke interlands.

Alle 54 UEFA-leden stemden donderdag in Astana in met het voorstel.

"Dit is een heel belangrijk besluit voor de toekomst van het interlandvoetbal", aldus voorzitter Michel Platini van de UEFA.

Het precieze format van de Nations League moet nog worden bepaald, maar normaal gesproken worden de 54 UEFA-leden ingedeeld in vier divisies, afhankelijk van hun sterkte. In de belangrijkste league komen twaalf landen.

Finalecompetitie

Elke divisie bestaat weer uit vier poules met drie of vier landen, zodat elk land in het najaar van 2018 een hele competitie (tussen de vier en zes wedstrijden) moet afwerken. De divisies kennen ook een promotie- en degradatieregeling.

De groepswinnaars treffen elkaar vanaf het voorjaar van 2019 in een finalecompetitie.

Door de beslissing van het UEFA-congres is er vanaf 2018 elk jaar een eindronde met landenteams; als er geen WK of EK wordt gehouden, vindt de ontknoping van de Nations League plaats.

EK-tickets

Om de nieuwe competitie aantrekkelijker te maken, zijn er ook vier tickets voor het EK 2020 te verdienen. De UEFA moet nog bepalen wat voor gevolgen dat heeft voor het huidige kwalificatieproces. Zeker is dat de voorronde voor het EK 2020 pas in maart 2019 begint.

De Europese voetbalbond kreeg veel kritiek naar aanleiding van de kwalificatiemodus voor het EK 2016. Omdat er voor het eerst liefst 24 landen deelnemen aan het eindtoernooi, zijn er 23 tickets te verdienen, waardoor de poules al in een vroegtijdig stadium beslist kunnen zijn.

De UEFA wil juist dat interlandduels aantrekkelijker worden voor het publiek en heeft mede daarom de 'week of football' geïntroduceerd: zes dagen achter elkaar een aantal interlandwedstrijden. In de voorbije kwalificatiecyclus - voor het WK 2014 - kwamen alle landen op dezelfde avond in actie.

De vriendschappelijke interlands verdwijnen niet door de komst van de Nations League, maar zullen wel flink in aantal afnemen omdat de data voor oefenduels vanaf 2018 worden gebruikt voor wedstrijden in de nieuwe competitie.