Hoofdscheidsrechter Jacques de Koning beschuldigt Paul Sanders en Arie Koops, algemeen directeur en directeur sport van de schaatsbond KNSB, van een poging een uitslag te beïnvloeden.

De Koning diskwalificeerde eerder deze maand bij de NK allround in Amsterdam Sven Kramer wegens een kickfinish. Sanders en Koops hebben De Koning daarna gevraagd de diskwalificatie in te trekken.

''Als je letterlijk tegen mij zegt dat de schaatswereld in zwaar weer verkeert en vraagt of we in het belang van de sponsoren wat aan de uitslag kunnen doen, dan probeer je in mijn ogen gewoon de boel te manipuleren'', zegt De Koning donderdag in de Volkskrant.

''Ze zien niet in dat ze de scheidsrechters onder druk hebben gezet.''

Sanders ontkent de beschuldiging. ''We wilden de reuring die na de diskwalificatie was ontstaan wegnemen, maar we respecteren de uitspraak van de scheidsrechter."

Bedreigingen

Opmerkelijk genoeg was het de KNSB die het protest tegen de diskwalificatie indiende bij de scheidsrechter terwijl dit normaal gesproken aan de teams is. De TVM-equipe van Kramer heeft destijds geen officieel protest ingediend.

Vorige week voerde De Koning nog een gesprek met de KNSB om het toernooi te evalueren. "Dat was erg teleurstellend. Ik hoef het woord excuus niet te horen, al hadden ze maar begrip getoond voor de situatie waarin wij als scheidsrechters zitten."

De Koning kreeg na de diskwalificatie diverse e-mails met scheldwoorden en bedreigingen, maar blijft desondanks betrokken bij de arbitrage op nationaal niveau. Internationaal was hij op de Spelen in Sotsji voor het laatst actief.