PEC Zwolle heeft zich woensdag dankzij een 2-1 zege thuis tegen NEC geplaatst voor de finale van de KNVB-beker, waarin AZ of Ajax de tegenstander zal zijn.

Maikel van der Werff tekende tien minuten voor tijd voor de beslissende treffer in het IJsseldelta Stadion, maar had daar wel de hulp voor nodig van NEC-doelman Dennis Gentenaar. 

De 38-jarige doelman liet een afstandschot van de verdediger ongelukkig onder zich door glippen. De derde bekerfinale na 1928 en 1977 kwam daarna voor PEC Zwolle niet meer in gevaar.

Donderdag nemen AZ en Ajax het tegen elkaar op in Alkmaar. De winnaar treft Zwolle op 20 april in De Kuip.

Geblesseerd

De halve finale tussen PEC en NEC, met voor de winnaar een goede kans op Europees voetbal, begon met veel strijd en nervositeit aan beide kanten, met veel balverlies en misverstanden als gevolg. NEC opende fel, maar moest naarmate de eerste helft vorderde het initiatief aan het iets beter voetballende PEC laten.

Na bijna een half uur was het bij de eerste echt gevaarlijke aanval van de thuisploeg meteen raak. Een schot van Bart van Hintum strandde in de Nijmeegse defensie, waarna Jesper Drost met een schuiver doelman Dennis Gentenaar passeerde: 1-0. 

Kort daarna moest middenvelder Danzell Gravenberch bij de bezoekers geblesseerd naar de kant. Navarone Foor was zijn vervanger, die op zijn beurt in de zeventigste minuut aangeslagen naar de kant ging en werd afgelost door Samuel Stefanik.

Lat

Ook NEC toonde zich vijf minuten voor de rust meteen trefzeker bij de eerste grote kans. Uit een vrije trap van Ryan Koolwijk kopte Michael Higdon de bal door, waarna Kevin Conboy van dichtbij doeltreffend uithaalde (1-1). Mateusz Klich liet nog voor de rust namens PEC een fraaie kans op 2-1 liggen (over de lat).

Hoewel PEC Zwolle ook in de tweede helft de betere ploeg was, kreeg NEC de beste kansen. Na een uur ging Van Hintum als laatste verdediger gruwelijk in de fout. Het cadeautje was aan de gehaaste Higdon niet besteed. De Brit faalde in de 77e minuut opnieuw opzichtig. 

Maar dat deed Gentenaar dus ook in de tachtigste minuut op een houdbaar afstandsschot van Van der Werff: 2-1.

Jans: 'Het zal ons worst wezen'

Gentenaar: 'Voel me zwaar waardeloos'