Joaquim Rodriguez heeft woensdag de derde etappe van de Ronde van Catalonië gewonnen. De Spanjaard greep ook de leiding in het algemeen klassement.

De 34-jarige Rodriguez reed in de laatste kilometer weg bij onder anderen Chris Froome, Nairo Quintana en Alberto Contador, twee andere kanshebbers op de eindzege.

Na twee sprintoverwinningen van de Sloveen Luka Mezgec van Giant Shimano, was de rit over 163 kilometer van Banyoles naar La Molina de eerste bergetappe van de ronde.

Zes renners, onder wie Belkin-renner Jack Bobridge, vormden kort na de start een kopgroep. Zij kregen een maximale voorsprong van tien minuten en bedwongen de eerste twee bergen gezamenlijk.

In de aanloop naar de slotklim, viel de kopgroep uit elkaar. Kevin Reza werd op vijf kilometer van de finish als laatste van de vluchters bijgehaald door het peloton.

In de laatste kilometers schoven de toppers naar voren. Wilco Kelderman ging lange tijd goed mee in het spoor van de grote mannen. De jonge renner van Belkin moest echter even passen toen Froome op een kilometer van de top als eerste vol aanzette.

De Britse Tourwinnaar kreeg direct Contador, Rodriguez en Quintana mee. Op een demarrage van de explosieve 'Purito' Rodriguez hadden de anderen vervolgens geen antwoord.

Klassement

Contador kwam vijf seconden na de Catalaan als tweede over de finish, Quintana gaf als nummer drie nog eens vier seconden toe. Froome kwam dertien tellen na Rodriguez als vijfde over de streep, Kelderman eindigde knap als zevende.

In het algemeen klassement staat Kelderman zesde. Hij heeft veertien seconden achterstand op Rodriguez.

Donderdag staat wederom een zware bergetappe op het programma, met de aankomst bergop in skioord Vallter 2000.