Sven Kramer is woensdag voor de derde keer deze maand naar het ziekenhuis gegaan vanwege een operatie aan zijn luchtwegen begin maart.

"Zijn herstel gaat nog niet zo voorspoedig als we zouden wensen'', zei zijn coach Gerard Kemkers woensdag voorafgaand aan het afscheidsfeest van sponsor TVM in Thialf tegen de NOS. 

Kramer sloeg de opening van dat feest over. ''Sven is nog thuis. Ik kan er wel omheen draaien, maar dat valt vanavond toch op. Hij komt nog wel, maar in een korte 'setting'. Het herstel van Sven staat voorop'', aldus Kemkers. 

''Normaal gesproken is hij er op avonden als deze en het Schaatsgala van dinsdag gewoon bij, maar nu zou hij daarvan een klapje in zijn herstel krijgen. En dat moeten we wel in acht nemen.''

Kramer beëindigde na het NK allround in Amsterdam begin maart zijn seizoen, omdat hij een week later een operatie moest ondergaan waarbij zijn bijholtes werden verwijd.

Die ingreep werd als een succes betiteld, maar enkele dagen later moest de Fries weer terug naar het Edese ziekenhuis Gelderse Vallei omdat hij een infectie en koorts had.

Infecties

Vorige week schreef Kramer in zijn column in De Telegraaf dat hij toen voor de tweede keer onder het mes was gegaan. "Ik voel me nu wel redelijk, maar het zal nog wel enige tijd in beslag nemen alvorens ik weer topfit ben en dat is in alle oprechtheid een tegenvaller", zei hij.

Nu kampt de drievoudig olympisch kampioen opnieuw met infecties aan de luchtwegen en heeft hij zich voor controle gemeld in het ziekenhuis.

Kramer moet voor volgend seizoen nog een nieuw team vinden, omdat TVM na veertien jaar stopt met het sponsoren van de schaatsploeg.