Niki Terpstra heeft net als in 2012 de Belgische semi-klassieker Dwars door Vlaanderen gewonnen. De Nederlander hield woensdag solo knap stand in de laatste dertig kilometer.

Terpstra kwam na 201 kilometer over elf hellingen en drie kasseistroken in de Vlaamse Ardennen met start in Roeselaere en finish in Waregem met zestien seconden voorsprong op een achtervolgende groep over de streep.

De tweede plek ging na een sprintje naar de Amerikaan Tyler Farrar, terwijl Borut Bozic uit Slovenië derde werd.

Terpstra vertrok met nog zo'n dertig kilometer te gaan op de Paterberg uit de voorste groep en hield vervolgens stand, ondanks dat zijn voorsprong nooit boven de veertig seconden uitkwam.

De Noord-Hollander volgt de Italiaan Oscar Gatto op die vorig jaar Dwars door Vlaanderen won.

Twijfelend

Na zo'n anderhalf uur koers vonden 23 renners, onder wie Jos van Emden en David Millar, zich in een omvangrijke kopgroep. Alleen Movistar, Orica-GreenEdge en Androni misten de boot. De voorsprong van de kopgroep werd nooit heel groot. Het peloton, onder leiding van Orica-GreenEdge, liet de marge niet boven de drie minuten komen.

Tom Boonen reed zijn eerste koers na vervelende privé-omstandigheden vorig week en de Belg schudde bij de beklimming van de Taaienberg, op vijftig kilometer van de streep, even flink aan de boom.

De kopgroep was inmiddels gereduceerd tot acht renners, met nog steeds Van Emden als enige Nederlander. Het octet had na de actie van Boonen nog minder dan een minuut voorsprong en werd op de Paterberg teruggepakt door Terpstra, die al snel een halve minuut pakte op het twijfelende peloton.

Valverde

Met nog een kleine twintig kilometer te gaan ging Stijn Devolder in de tegenaanval en de kampioen van België kreeg Alejandro Valverde, Nicki Sørensen en Gert Steegmans met zich mee.

De Spanjaard Valverde wilde zich in België met name voorbereiden op de vijfde etappe in de Tour de France die deels over kasseien gaat, maar verstopte zich niet in de semi-klassieker.

De vier achtervolgers haalden wat van Terpstra's voorsprong af, kwamen op vijftien seconden, maar verder liet de renner van Omega Pharma-Quick-Step het niet komen.

Valverde en co werden vlak voor de finish nog teruggepakt, maar de andere renners zagen Terpstra pas na de streep weer terug. De 29-jarige renner uit Beverwijk zorgde er voor dat Dwars door Vlaanderen nu twaalf keer door een Nederlander is gewonnen.

De koers geldt als de ouverture van de Vlaamse Wielerweek. Tot volgende week zondag staan ook de E3 Prijs, Gent-Wevelgem, Driedaagse De Panne en de Ronde van Vlaanderen op het programma.

Pieters

Bij de vrouwen was er ook een Nederlandse zege. Amy Pieters liet in Waregem na 77 kilometer haar landgenote Kim de Baat achter zich.

De Australische Amy Cure werd derde.

Pieters won eerder dit jaar ook al de vrouweneditie van de Omloop Het Nieuwsblad.

Terpstra: 'Dit geeft vertrouwen voor de Ronde'