Kenneth Vermeer verdedigt donderdagavond het doel van Ajax, dat het in de halve finale van de KNVB-beker in Alkmaar opneemt tegen AZ. Vanwege een liesblessure was zijn inzetbaarheid onzeker.

Vermeer moet normaal Jasper Cillessen voor zich dulden in de pikorde, maar het is de laatste jaren gebruikelijk dat Frank de Boer in bekerwedstrijden de tweede doelman opstelt.

De trainer gaf woensdag op de persconferentie voor het bekerduel aan dat Vermeer zal spelen, aangezien de keeper zowel dinsdag als woensdag volop meetrainde met de selectie. "Kenneth staat gewoon onder de lat."

De Boer bevestigde ook dat Nicolai Boilesen hersteld is van zijn kwetsuur. De linksback kampte de laatste weken met een hamstringblessure.

"Hij gaat zeker minuten maken, maar negentig minuten gaat hij zeker niet spelen. Dat lijkt me ook niet logisch als je er een bepaalde periode uit bent geweest."

Beter

De Boer hoopt dat zijn ploeg in het AFAS Stadion een stuk sterker voor de dag zal komen dan bij de laatste twee competitieduels, die eindigden in een gelijkspel. ''We hebben twee matige wedstrijden tegen Cambuur en NAC gespeeld. Tegen AZ moet het morgen veel beter."

"Het is fijn dat we de afgelopen tien dagen alle koppies leeg hebben kunnen maken. We moeten niet reageren maar anticiperen. Tegen sterke tegenstanders ben je vaak onbewust alerter. Daarom is het fijn dat we nu pittige wedstrijden krijgen.''

De Boer zal niet veel spelers sparen met het oog op de competitietopper zondag tegen FC Twente, maar hij houdt het duel tegen de club uit Enschede wel degelijk in het achterhoofd. "Vooral tijdens de wedstrijd'', verduidelijkte de coach. "Als jongens misschien 120 minuten moeten maken, weet je dat je zondag problemen gaat krijgen. Ik houd daar dus zeker rekening mee."

De halve finale in de KNVB-beker begint donderdag om 20.45 uur en staat onder leiding van arbiter Pol van Boekel. Woensdagavond strijden PEC Zwolle en NEC om het andere finaleticket.

Advocaat: 'Geweldig seizoen als we bekerfinale halen'