Het Nederlands elftal speelt komende zomer de 'uitwedstrijden' op het WK in Brazilië in een blauw tenue.

Net als op het thuistenue, dat eerder deze maand werd gepresenteerd, prijkt op de borst van het uitshirt een grote leeuw. Daaronder staat het oprichtingsjaar van de 125-jarige KNVB (1889) en het huidige jaartal.

Het shirt is felblauw bij de hals en loopt in een geblokt patroon naar beneden steeds donkerder af, wat voor een opvallende gloed op het tenue zorgt. Het broekje en de sokken zijn ook blauw. 

Volgens de ontwerpers symboliseert al dit blauw 'het belang van water' in Nederland. Daarnaast refereert de kleur aan de officiële koninklijke vlag, die blauw met oranje is.

Grafisch ontwerper en typograaf Wim Crouwel heeft het retro lettertype voor de shirts van Oranje ontworpen. De 85-jarige Groninger liet zich daarbij inspireren door de vorm van de rugnummers waarmee het Nederlands elftal in de succesvolle jaren zeventig speelde.

Twee uitwedstrijden

Oranje speelt in Brazilië op papier in elk geval twee 'uitwedstrijden', tegen Spanje (13 juni) en Australië (18 juni). Alleen in het afsluitende pouleduel met Chili op 23 juni is Nederland officieel de thuisploeg.

De laatste keer dat Oranje op een WK in een blauw uittenue speelde was in 1998.

Begin deze maand verloor het Nederlands elftal zijn eerste wedstrijd in het nieuwe thuistenue. Frankrijk was met 2-0 te sterk in een vriendschappelijk duel.