Michel Mulder en Ireen Wüst zijn dinsdag bij de jaarlijkse uitreiking van de Ard Schenk Awards uitgeroepen tot beste schaatsers van het jaar.

In het Amsterdamse Rijksmuseum werden de twee olympisch kampioenen geëerd met de Nachtwacht van Rembrandt op de achtergrond als decor.

Mulder prolongeerde zijn titel op het WK sprint en legde in Sotsji beslag op het goud bij de 500 meter en het brons op de kilometer.

Wüst was het afgelopen schaatsseizoen oppermachting bij de vrouwen.

De Brabantse werd olympische kampioene op de 3000 meter en de ploegenachtervolging en veroverde ook nog drie zilveren medailles (1000, 1500 en 5000 meter) bij de Winterspelen. Daarnaast toonde de 27-jarige Wüst zich de sterkste op het WK én EK allround.

Shorttrack

Sjinkie Knegt werd gekroond als beste shorttracker van het jaar. De Fries was in Sotsji de eerste Nederlander ooit die olympisch eremetaal veroverde bij het shorttracken: brons op de kilometer.

Bovendien werd hij samen met Daan Breeuwsma, Freek van der Wart en Niels Kerstholt wereldkampioen op de aflossing.

De beste shorttrackster was Jorien ter Mors. De veelzijdige schaatsster uit Enschede pakte op het EK individueel én met de relayploeg goud. Op de langebaan won ze olympisch goud op de 1500 meter en de ploegenachtervolging.

Jouke Hoogeveen en Mariska Huisman ontvingen een trofee als marathonschaatser van het jaar. Crispijn Ariëns en Manon Kamminga werd uitgeroepen tot beste inlineskaters.

Wüst: 'Ik denk dat Cinquanta te veel borrels op had'