De internationale wielrenunie UCI wil in 2017 de nieuwe structuur voor het professionele wegwielrennen invoeren.

In een nieuwsbulletin, dat is verstuurd aan de ploegen, heeft de bond de belangrijkste wijzigingen voor de World Tour op een rijtje gezet.

Vanaf 2017 wil de UCI zestien in plaats van achttien ploegen toelaten tot het hoogste niveau. De teams moeten het aantal renners terugbrengen van maximaal 30 naar 22.

In het jaar daarna is de UCI van plan een promotie/degradatieregeling naar het hoogste niveau (1A) in te voeren. De nummer 16 van de hoogste divisie moet dan degraderen naar 'divisie 1B'. De nummer 1 van deze divisie zal dan automatisch promoveren.

''We sturen u deze nieuwsbrief omdat we iedereen op de hoogte willen brengen van hoe het vlaggenschip van onze sport er in de toekomst uit gaat zien'', schrijft Philippe Chevallier, sport en technisch directeur van de UCI.

Kalender

De mondiale federatie is ook van plan de kalender te veranderen. Wedstrijden uit de hoogste divisie moeten niet langer meer tegelijkertijd worden verreden. Nu is dat bijvoorbeeld wel het geval met Parijs-Nice en Tirreno-Adriatico.

Vanaf 2017 moet de kalender ook minder wedstrijddagen omvatten. De UCI wil hiermee het seizoen voor de renners minder zwaar maken. De definitieve plannen worden woensdag en donderdag voorgelegd aan de Professional Cycling Council.