Jan Dijkema, vice-voorzitter van de ISU, kan zich absoluut niet vinden in de uitspraken van Ottavio Cinquanta, voorzitter van de internationale schaatsunie, over de toekomst van het allroundschaatsen en de lange afstanden.

"Ik ben het volstrekt oneens met zijn voorstel om het WK allround af te schaffen", zegt de Dijkema, die belast is met het langebaanschaatsen, tegen de Telegraaf.

"Allroundtoernooien vormen voor de ISU een substantiële bron van inkomsten, afschaffen is dus ook niet in het belang van de schaatsfederatie. We hebben de afgelopen weken in Amsterdam en Heerenveen 70.000 mensen op de tribunes gehad."

Cinquanta deed in een interne brief het voorstel om het schaatsen drastisch te wijzigen. Hij pleitte onder meer voor afschaffing van de allroundkampioenschappen en het verwijderen van de 5000 meter voor vrouwen en de 10.000 meter voor heren van het olympisch programma.

Volgens Dijkema zullen de ideeën van de Italiaan geen agendapunt bij het komend ISU-congres in Dublin zijn en is de brief puur bedoeld als intern discussiestuk.

De ideeën worden eerst besproken binnen de technische commissie en mocht die op dezelfde lijn zitten als Cinquanta dan komen de voorstellen pas in 2016 op de agenda van het ISU-congres.

KNSB

De KNSB  laat in een reactie weten dat de zij eind vorig jaar al voorstellen hebben ingediend bij de ISU voor het congres deze zomer in Dublin om veranderingen in het wedstrijdformat en de kalender door te voeren. 

Een van de voorstellen van de KNSB is om het EK vanaf 2016 als kleine vierkamp te laten verrijden, gecombineerd met afstandstitels. 

Daarnaast heeft de KNSB zich samen met diverse landen uit Azië, Europa en Noord-Amerika hard gemaakt voor het houden van een Forum op het ISU Congres om onder meer de toekomst van het langebaanschaatsen als onderwerp te kunnen agenderen.

"Het wordt steeds duidelijker dat dit Forum hard nodig is. De uitgelekte brief van Cinquanta bevestigt dit alleen maar", zegt Arie Koops, directeur sport van de KNSB. 

"Nu speculeren over alle veranderingen die mogelijk zijn, heeft weinig zin. Daar is het congres voor. Dus is het van belang dat we dit gezamenlijk optimaal voorbereiden."

Anema: 'Cinquanta verkoopt ziel van de sport'