Ottavio Cinquanta, de voorzitter van de internationale schaatsunie ISU, wil de lange afstanden en de 1000 meter van het olympische programma halen. Ook pleit hij voor het afschaffen van het WK allround, het WK sprint en het EK allround.

Dat blijkt uit een interne brief van het 76-jarige IOC-lid aan topbestuurders van de internationale schaatsfederatie die de Volkskrant heeft ingezien.

Cinquanta wil de 10.000 meter mannen, 5.000 meter vrouwen en de 1.000 meter voor zowel mannen als vrouwen van het olympische programma schrappen. Daarvoor in de plaats moeten twee nieuwe onderdelen komen: de mass start en de gemengde aflossing voor landenteams.

De ISU-voorzitter noemt de dominantie van de Nederlanders 'een teken van grote zorg’. Tijdens de Spelen van Sotsji veroverde de Oranje-equipe liefst 23 medailles.

"Het lijkt vanzelfsprekend dat de 10.000 meter mannen en 5000 meter vrouwen geen aantrekkelijke afstanden zijn voor schaatsers, tv-kijkers, etc.", schrijft de Italiaan, die stelt dat radicale ingrepen nodig zijn om de interesse van sponsors en publiek te behouden en geld te besparen.

WK afstanden

Het verwijderen van de lange afstanden van het programma op de Spelen opent volgens Cinquanta de weg om het WK allround af te schaffen.

De WK afstanden moeten het belangrijkste toernooi worden. Door op dit evenement wél een 1000 meter te houden, kan een wereldkampioen sprint (een klassement op basis van de 500 meter en 1000 meter) worden aangewezen. Het WK sprint hoeft dan niet verreden te worden.

Het EK allround zou het veld moeten ruimen voor een EK afstanden, waar mogelijk ook niet-Europeanen aan mogen deelnemen.

Shorttrack

Al deze voorstellen noemt Cinquanta 'optie 2'. Zijn eerste optie is een plan voor de lange termijn: het samenvoegen van langebaanschaatsen en shorttrack.

"Als de meerderheid voor een baan van 250 meter is…dan is het niet moeilijk om te voorzien dat alle schaatsers (langebaan en shorttrack) stap voor stap alleen op de baan van 250 meter willen strijden. Dit zou resulteren in het eind van de shorttrack, ook op de Winterspelen, en het pakket van competities en relevante titels zou vanaf nul worden opgezet."

Cinquanta kan zijn plannen niet eenzijdig doorvoeren. Een congres bestaande uit ongeveer zeventig nationale bonden stemt over voorstellen van het technische comité.