Alessandro Ballan stapt naar het internationaal sporttribunaal CAS om zijn tweejarige schorsing wegens dopinggebruik aan te vechten.

De wereldkampioen van 2008 onderging in 2009 ozontherapie om sneller te herstellen van het cytomegalovirus. Volgens het mondiale antidopingbureau WADA is dit verboden.

"Ik maakte een klein foutje en was onoplettend, de prijs die ik moet betalen is wel erg hoog", liet Ballan eerder al weten het niet eens te zijn met de opgelegde sanctie.

"Ik was ziek en werd opgenomen in het ziekenhuis. Mijn bloedwaarden stonden nooit ter discussie, ik was nooit verdacht. Ik had al moeite met lopen, laat staan met fietsen", aldus Ballan, die door zijn ploeg BMC op straat werd gezet.

Schumacher

De vrijspraak van Stefan Schumacher, die was aangeklaagd wegens fraude, is terecht. Dat werd maandag bekend. Het openbaar ministerie van Stuttgart heeft het hoger beroep in deze zaak ingetrokken.

Dopingzondaar Schumacher, die vorig jaar een bekentenis aflegde, zou zijn toenmalige ploegbaas bij Gerolsteiner Hans-Michael Holczer hebben bedrogen om zijn salaris te behouden.

De rechtbank besloot echter na 19 zittingsdagen de Duitser vrij te spreken omdat niet uit te sluiten viel dat Holczer, die zich destijds afficheerde als een fervent tegenstander van verboden prestatiebevorderende middelen, van de dopingpraktijken heeft geweten.