Luka Mezgec heeft maandag de eerste etappe van de Ronde van Catalonië gewonnen.

De Sloveen van de Nederlandse formatie Giant-Shimano was na 169 kilometer in Calella de snelste in de massasprint. Vrijdag was Mezgec ook al de sterkste in de Handzame Classic.

Leigh Howard werd namens Orica-GreenEdge tweede. De Australiër leek Mezgec met kunst- en vliegwerk van zich af te houden, maar kwam een halve fietslengte tekort. De Fransman Julian Alaphilippe werd derde.

Wilco Kelderman reed in de slotfase alleen weg bij het peloton, maar de Belkin-renner werd 2 kilometer voor de streep teruggepakt. Zijn Belgische teamgenoot Paul Martens werd nog wel vierde in de sprint.

Stuurfout

De Belg Boris Vallée en de Fransman Romain Lemarchand waren verantwoordelijk voor de ontsnapping van de dag, maar de vlucht met later ook de Spanjaard Amets Txurruka reikte tot twintig kilometer voor de finish.

Vlak daarna probeerde Kelderman met Romain Hardy en Mickaël Chérel weg te komen. De Fransen maakten even later echter een stuurfout bij een rotonde waardoor de Nederlander in zijn eentje overbleef en zich snel gewonnen moest geven.

Dinsdag staat de tweede rit van de Volta a Catalunya op het programma die het peloton over 168 kilometer van Mataró naar Girona voert. De rittenkoers is dit jaar sterk bezet met onder anderen Chris Froome, Alberto Contador, Joaquim Rodriguez en Bradley Wiggins in het deelnemersveld.