Laurens ten Dam treft vanaf maandag een ijzersterk deelnemersveld in de Ronde van Catalonië. Met Chris Froome en Alberto Contador staan er twee Tourfavorieten aan de start.

Ten Dam zelf verwacht geen topprestaties te leveren in de Spaanse streek. "Ik ga daar niet om de prijzen meedoen, zeker als ik zie wie er aan de start staan. Ik heb niet de illusie dat ik het goed ga doen in het klassement", zegt de 33-jarige klimmer in een interview met NU.nl.

"Ik heb nog maar vijf ritjes gereden dit seizoen en mijn basis is wat smaller omdat ik veel ziek was deze winter. Ik mag mezelf verrassen in ontsnappingen, maar mijn doelen liggen verder in het jaar."

Het voornaamste doel is de Tour de France, waar Ten Dam vorig jaar indruk maakte met een dertiende plaats in het eindklassement. Toch zijn Bauke Mollema, nummer zes van 2013, en Robert Gesink de beoogde kopmannen van Belkin in Frankrijk. Ten Dam heeft daar geen moeite mee.

"Voorlopig heb ik nog niets laten zien dit jaar en ik ben er ook de persoon niet naar om met mijn vuist op tafel te slaan. Ik moet gewoon zorgen dat ik met de goede benen aan de start sta en dan zien we wel hoe de zaken er in juli voor staan."

Hoogtestage

Desondanks bereidt Ten Dam zich beter dan ooit voor op de Tour. "Dit jaar slaap ik ook voor het eerst in een hoogtetent en ga ik drie weken op hoogtestage na de Ronde van Californië." Vorig seizoen zag zijn voorbereiding er nog heel anders uit.

"Ik had het er toevallig met een vriend van mij over die zei: 'haal nou nu alles eruit zodat je jezelf na jouw carrière niets kan verwijten'. Vorig jaar trainde ik nog voor de Tour terwijl ik met mijn gezinnetje op pad was, dit wordt wel wat anders. Weken op een berg zitten zonder koersen is geen pretje."

"Maar ik was vorig jaar volgens mij de enige in de top twintig van de Tour die niet op hoogte was geweest. Het schijnt ook dat mijn lichaam steeds minder snel herstelt naarmate ik ouder word."