In een uiterst vermakelijke Clasico heeft FC Barcelona zondagavond aan het langste eind getrokken. De 4-3 zege in Madrid brengt de Catalanen volledig terug in de strijd om de Spaanse titel.

Barcelona staat na 29 van de 38 speelronden op 69 punten. Koploper Real en Atletico Madrid hebben er allebei 70.

Lange tijd leek de zege naar de thuisploeg te gaan, maar twee feilloos benutte strafschoppen van Lionel Messi hielpen Barcelona in de slotfase alsnog aan de winst.

Nadat Neymar namens Barcelona en Karim Benzema voor Real al een prima kans onbenut hadden gelaten, sloeg Andres Iniesta al na zeven minuten toe. Het was de aanzet tot een zeer enerverend duel dat in een bijzonder hoog tempo gespeeld werd.

Barcelona liet enkele goede mogelijkheden liggen om de voorsprong uit te bouwen en kort daarna stond het plots 2-1 voor Real Madrid. Benzema was in de 20e en 24e minuut de schutterende Catalaanse defensie de baas.

Dankzij de alertheid van Messi stond het op slag van rust toch weer gelijk. De Argentijn pikte de bal op in het strafschopgebied van Real en mikte met zijn linkerbeen raak.

Drie strafschoppen

In de tweede helft kende arbiter Alberto Undiano Mallenco liefst drie strafschoppen toe; één aan Real Madrid en twee aan Barcelona. De eerste twee waren nogal dubieus te noemen, want Cristiano Ronaldo ging buiten het zestienmetergebied naar de grond en Neymar leek later niet of nauwelijks geraakt te worden door Sergio Ramos, die de rode kaart kreeg.

Ronaldo (55e minuut) en Messi (65e minuut) benutten de buitenkansjes niettemin moeiteloos, waardoor de kraker afstevende op een 3-3 gelijkspel.

Vijf minuten voor tijd lag de bal echter opnieuw op de stip, toen Iniesta in het Madrileense strafschopgebied gevloerd werd. Met zijn derde van de avond zorgde Messi ervoor dat er voorlopig weer drie teams om de Spaanse titel strijden.