Alexander Kristoff heeft zondag een regenachtige editie van de klassieker Milaan-San Remo gewonnen. De 26-jarige Noor van Katoesja was de snelste van een groep van ongeveer twintig renners.

Fabian Cancellara legde beslag op de tweede plaats, voor Ben Swift. Mark Cavendish leek af te stevenen op de triomf, maar de wereldkampioen van 2009 viel op tweehonderd meter van de meet stil.

Cavendish passeerde als vijfde de meet, waarmee hij nog vijf plaatsen boven medefavoriet Peter Sagan eindigde. Met een veertiende plaats was Sebastian Langeveld de beste Nederlander.

 

John Degenkolb, de troef van Giant-Shimano, kon in de finale geen rol van betekenis spelen door een lekke band.

De renners werden bijna de hele koers (294 kilometer) geteisterd door hevige regen. 

Tjallingii

In de vlakke beginfase ontstond een kopgroep van zeven man. Nederland werd vooraan vertegenwoordigd door Maarten Tjallingii en Marc de Maar.

Zij hadden gezelschap van de Tsjech Jan Barta, de Italianen Antonio Parrinello, Nicola Boem en Matteo Bono en de Australiër Nathan Haas. Het zevental fietste in de stromende regen naar een voorsprong van ongeveer elf minuten.

Door het werk van vooral Cannondale smolt de voorsprong van de vluchters als sneeuw voor de zon. Vijftig kilometer van de finish hadden de leiders een marge van zo'n vijf minuten. Op dat moment waren Parrinello, Boem en Haas al verdwenen uit de kopgroep.

Op de beklimming van de Cipressa bleven alleen De Maar en Tjallingii over. De Nederlanders verloren snel terrein door verschillende aanvallen vanuit het peloton. Onder anderen Vincenzo Nibali gooide de knuppel in het hoenderhok.

Poggio

De winnaar van de Giro d'Italia 2013 meldde zich snel bij de Nederlanders en liet hen meteen achter zich. Met een voorsprong van twintig seconden op het uitgedunde peloton begon Nibali aan de Poggio, de laatste col in de klassieker.

De Italiaan kon zijn tempo niet volhouden en werd op negen kilometer van de aankomst gegrepen. Op de Poggio slaagde niemand erin weg te komen, al waren het op Philippe Gilbert na niet de toppers die het probeerden.

In de onvermijdelijke sprint maakte Kristoff het werk van zijn ploeggenoot Luca Paolini af. De Noor pakte in 2012 al brons in de olympische wegrit en was vorig jaar de beste in een rit in de Ronde van Zwitserland.

"Ik hoopte op een plaats in de top tien. Het is ongelooflijk dat ik hier win", aldus Kristoff na zijn zege.