AZ heeft zondag een moeizame zege geboekt op PEC Zwolle. In Alkmaar werd het 2-1 voor de ploeg van trainer Dick Advocaat.

Advocaat beschouwde het duel met PEC Zwolle geenszins als een 'tussendoortje' richting de bekerkraker donderdag in Alkmaar tegen Ajax. 

Na het succesvolle uitstapje naar Moskou, waar AZ ten koste van Anzji (0-0) de kwartfinales van de Europa League veilig stelde, gaf de Haagse trainer zijn spelers nog wel de kans om zich vrijwillig bij hem af te melden voor de thuiswedstrijd tegen PEC. Niemand vroeg echter om een dagje rust.

Met verdediger Jeffrey Gouweleeuw en middenvelder Celso Ortiz terug in het basisteam begon AZ in de vertrouwde opstelling aan het 46e duel van het seizoen.

PEC Zwolle daarentegen telde liefst vijf wijzigingen ten opzichte van de voorgaande thuiswedstrijd tegen Go Ahead Eagles (2-0). Dat had deels te maken met het bekerduel woensdag thuis tegen NEC, dat door trainer Ron Jans vooraf in Alkmaar bij herhaling als 'wedstrijd van het jaar' werd omschreven.

Vroege voorsprong

De wijzigingen brachten PEC aanvankelijk weinig goeds. Door treffers van Steven Berghuis en Nemanja Gudelj leidde de thuisploeg na een kwartier al met 2-0. Dankzij doelman Diederik Boer liep de score voor de rust niet nog verder op. Verrassend kwam het vrijwel machteloze PEC Zwolle via een rake kopbal van Mustafa Saymak vlak voor de onderbreking zowaar tot scoren (2-1).

AZ kreeg in de tweede helft al snel een grote kans om de marge weer op twee treffers te brengen. Aron Jóhannsson zag zijn strafschop, die hij zelf had afgedwongen, echter door Boer worden gestopt. De doelman van PEC redde vorig weekeinde tegen de Eagles ook al van elf meter.

In het restant van de tweede helft was AZ opnieuw de betere ploeg. Maar met name Johannsson was in het Zwolse strafschopgebied niet even scherp in de afronding, waardoor het 2-1 bleef.

Door de zege vergrootte AZ de voorsprong op PEC Zwolle op de ranglijst tot zes punten. De club uit Alkmaar blijft de nummer zeven van de eredivisie. PEC staat achtste.