Koen Verweij heeft zondag in Heerenveen voor de eerste keer in zijn loopbaan de wereldtitel allround veroverd. Het zilver ging naar Jan Blokhuijsen, het brons was voor de Rus Denis Joeskov.

Verweij is de opvolger van Sven Kramer, die in Thialf ontbrak vanwege een operatie aan zijn luchtwegen.

De 23-jarige Noord-Hollander sluit met de wereldtitel zijn succesvolle schaatsseizoen af. In Sotsji won Verweij zilver op de 1500 meter en goud op de ploegenachtervolging. Ook pakte hij de allroundtitel op het NK en werd hij tweede op het EK allround. 

Waar Verweij op het EK in Hamar Blokhuijsen voor moest laten gaan, ging hij in Heerenveen na de twee afstanden op zaterdag al aan de leiding. Dankzij een tweede plaats zondag op de 1500 meter stond Verweij ook na drie afstanden eerste.

TVM

Op de afsluitende tien kilometer moest Blokhuijsen in een rechtstreekse confrontatie bijna tien seconden goed maken op Verweij om goud te winnen. Uiteindelijk finishte hij in 13.13,93, waarmee hij slechts de afstand won. 

Verweij klokte 13.19,12 en dat was ruim voldoende voor de titel en de tweede plaats op de tien kilometer. Hij pakte daardoor de eindzege zonder een afstand op zijn naam te schrijven. Verweij stond wel vier keer op het podium.

De wereldtitel van Verweij is een mooie afsluiting voor de TVM-ploeg dat na veertien jaar op zoek moet naar een nieuwe sponsor. Eerder op zondag veroverde Ireen Wüst namens TVM met overmacht de wereldtitel bij de vrouwen.

Verweij: 'Hier droom je van'