Koen Verweij heeft zondag bij het WK allround in Heerenveen met een tweede plek op de 1500 meter zijn voorsprong in het klassement op Jan Blokhuijsen uitgebreid.

In een rechtstreeks duel in de laatste rit reed Verweij 1.46,47, waar zijn grote concurrent Blokhuijsen uitkwam op 1.47,15, de zesde tijd van de dag.

De winst op de 1500 meter ging naar de Rus Denis Joeskov in 1.46,12.

Net als bij het EK allround in januari zal de strijd om de titel aankomen op de afsluitende tien kilometer. In Hamar was Blokhuijsen ruim zes seconden sneller dan Verweij, wat toen toen goed was voor de Europese titel.

Nu verdedigt de Noord-Hollander van TVM een voorsprong van 9,90 seconden op Blokhuijsen op de laatste afstand van het schaatsseizoen.

Joeskov is de nieuwe nummer drie in het klassement. De Rus stak de Noor Havard Bokko (negende in 1.48,01) voorbij en moet op de 10.000 meter 14,58 seconden goedmaken op Verweij. Bokko staat nu vierde, voor zijn landgenoot Sverre Lunde Pedersen.

Rotteveel

Renz Rotteveel behield zijn zesde plaats in de tussenstand. De nummer twee van het NK allround klokte met 1.46,94 de vijfde tijd op de derde afstand en hield Bart Swings van zich af. De Belg werd samen met Verweij gedeeld tweede op de 1500 meter en klom van negende naar de zevende plaats.

Wouter olde Heuvel werd slechts veertiende op de 1500 meter (1.48,92) en zakte in het klassement van de zevende naar de tiende plek.

Hoe ziet het programma van het WK allround eruit?