Dat Ireen Wüst in het laatste weekend van het seizoen nog bijna baanrecords kan rijden in Thialf, geeft volgens haar coach Gerard Kemkers aan dat na de Spelen de juiste keuzes zijn gemaakt.

Wüst sloeg bij de wereldbekers in Inzell en Heerenveen afstanden over om bij het WK allround volledig fit aan de te start te kunnen verschijnen.

"Je ziet dat veel schaatsers 'over de heuvel' zijn", zegt Kemkers. "Ik heb Ireen moeten temperen, maar het blijkt te werken. De keuzes die we gemaakt hebben, zijn goede keuzes geweest."

De TVM-kopvrouw staat na de eerste dag van het WK in Heerenveen een straatlengte voor op de concurrentie. Op de drie kilometer reed ze bovendien bijna een baanrecord. Kemkers: "Of ik verbaasd ben dat Ireen nog zo goed is? Nee, ik ken haar al langer."

"Haar efficiëntie is nu heel hoog, alles is raak", weet de coach, die uitlegt dat daardoor de 'schaatsconditie' van Wüst nog steeds heel hoog is, terwijl haar basisconditie misschien wel wat minder wordt richting het einde van het seizoen.

"Op dit moment is die conditie minder van belang. Het gaat nu vooral om de techniek en de kop."

Discipline

Het vergt volgens Kemkers veel discipline van de sporter om tot het einde van het seizoen de vorm zo vast te houden.

"Veel mensen om je heen laten het al wat zakken. Het vraagt daarom veel van je. Maar voor een absolute topper is het hebben van die discipline noodzakelijk."

Kemkers wijst in dat verband ook op zijn andere pupil die halverwege aan de leiding staat bij het WK. Koen Verweij wilde in het verleden nog wel eens niet alles laten voor zijn sport. "Koen is dit seizoen van het begin tot het einde goed en hij merkt dat je dat verdient door discipline."

Afscheidscadeau

Kemkers zou zondag de scheidende sponsor TVM twee wereldtitels als afscheidscadeau kunnen meegeven. In de veertien jaar als geldschieter behaalde de transportverzekeraar al dertien keer eerder goud bij een WK allround.

De vrouwen rijden op de laatste dag van het schaatsseizoen nog een 1500 en een 5000 meter, terwijl de mannen in actie komen op de 1500 en 10.000 meter. Het programma in Thialf begint om 13.00 uur.