Tom-Jelte Slagter maakte afgelopen week indruk met twee ritzeges in Parijs-Nice. De Groninger geniet zondag dan ook een beschermde status bij zijn ploeg Garmin in Milaan-San Remo.

"Ik weet niet of het handig is dat de hele ploeg voor mij gaat rijden, want ik heb het in klassiekers nog niet zo vaak bewezen", relativeert de Groninger zijn rol als kopman tegen NU.nl.

De 24-jarige Slagter weet namelijk nog niet hoe hij de 300 kilometer van 'La Primavera' gaat verteren. "Ik heb die afstand nog nooit gefietst en in het verleden was het beste er vaak wel af na 200 kilometer."

"Maar ik heb deze winter hard gewerkt en ben veel met mijn uithoudingsvermogen bezig geweest. Ik denk dat ik een soort van vrije rol krijg en hoop te laten zien dat ik na Parijs-Nice nog een stapje heb gemaakt."

Slagter, die maandag het laatste deel van het parcours al verkende, verwacht geen heldendaden van zichzelf. "Het is niet realistisch om te denken dat ik mee kan doen voor de winst. Als ik nou al drie of vier keer top tien had gereden in klassiekers, was dat aan de orde gekomen."

Superlovend

De reacties op zijn dubbele triomf in Parijs-Nice waren overweldigend. Misschien waren de ritzeges nog wel een grotere prestatie dan zijn eindzege in de Tour Down Under van vorig jaar, toen Slagter nog in dienst van Belkin reed.

"Iedereen was superlovend. Ik durf niet te zeggen of het mooier was dan Australië. Daar heb ik ook enorm van genoten. Maar hier zijn toch wat meer goede Europese renners. Er is ook wat meer aandacht voor koersen in Frankrijk."

Of Slagter nu een ronderenner is of een afmaker voor de eendagskoersen, durft hij nog niet te zeggen. "Dat moet ik nog even bekijken. Ik heb het toevallig net met de ploegleider besproken. In eerste instantie is mijn doel dit jaar de klassiekers. Ik verwacht nog niet dat ik in grote rondes top tien ga rijden in het klassement."

"Dat is wel iets dat ik ambieer. Fysiek wijst alles erop dat ik het zou moeten kunnen. Ik zie geen reden om er niet voor te gaan. Misschien gaat het geleidelijk of moet ik er volgend jaar voor kiezen. Succes in eendagskoersen is natuurlijk wel te combineren met klassementen in rondes. Joaquim Rodriguez bewijst dat nu. Die kan alles winnen."

Giro

Voor Slagter is de Giro d'Italia in mei zijn eerste grote ronde van dit jaar. Door die deelname zal de Tour de France waarschijnlijk aan zijn neus voorbij gaan. "Uiteindelijk wil ik die ronde wel graag rijden, maar na de Giro zal het lastig worden. Misschien rijd ik de Vuelta nog. Dat is een mooie ronde, maar nog erg ver weg."

Het lijkt erop dat Slagter bij Garmin meer kansen krijgt dan bij Belkin, waar de aandacht vooral uitging naar Bauke Mollema en Robert Gesink. "Dat valt wel mee hoor, ik had over mijn kansen daar geen klagen. Ik had wel graag de Vuelta willen rijden, maar de ploeg koos ervoor om me niet mee te nemen."

Slagter is gelukkig met de steun van ploegleider Jonathan Vaughters bij de Amerikaanse formatie. "Dat geeft me wel een goed gevoel. Het is erg prettig om zoveel vertrouwen te krijgen. Hij heeft plannen met mij en denkt dat ik koersen kan winnen. Het zou super zijn als dat lukt. Parijs-Nice was nog niet mijn topvorm, dus dat belooft veel goeds voor de rest van het seizoen."