Edward Gal heeft na de Grand Prix op de voorlaatste dag van Indoor Brabant ook de kür op muziek gewonnen, een kwalificatiewedstrijd voor de wereldbeker.

De dressuurruiter uit Harskamp vormde volgens de jury met de zwarte ruin Glock's Undercover verreweg de beste combinatie.

De proef leverde hem een score op van 86,7 procent, meer dan genoeg voor de hoofdprijs van 13.000 euro.

Geen van de concurrenten kwam zaterdag in de buurt. De Rotterdamse amazone Daniëlle Heijkoop was met Kingsley Siro de beste van de rest. Met een totaal van 79,65 bleef ze de Italiaanse Valentina Truppa (Eremo del Castegno, 79,475) net voor.

Hans Peter Minderhoud (Johnson) en de verrassend goed rijdende Diderik van Silfhout (Arlando) konden eveneens een rapport overleggen met ruim een 7,5 gemiddeld.

Eindstand

Gal steeg door zijn zege, de eerste na drie keer zilver, naar de tweede plaats (71 punten) in de WB-eindstand achter Tinne Vilhelmson-Silven (74).

Deze Zweedse pakte echter een keer twintig punten buiten de Europese zone. Minderhoud eindigde als zesde, Heijkoop als tiende. De finale is volgende maand (21-24 april) in Lyon. De Duitse Helen Langehanenberg verdedigt daar haar titel.

Barrage

Simon Delestre heeft zich op de voorlaatste dag kandidaat gesteld voor de Grote Prijs. De Franse springruiter won de belangrijkste en lucratiefste rubriek met de ruin Napoli du Ry. Dat leverde hem een premie op van ruim 15.000 euro.

Delestre troefde in de barrage de Twentse Belg Jos Lansink (Zerlin M) op snelheid af. Het verschil was bijna een seconde. De Britse routinier Michael Whitaker (Valentin R) eindigde als derde vóór Sjaak Sleiderink (Zhivago) en Leopold van Asten (VDL Groep Zidane).