Koen Verweij gaat zaterdag aan de leiding na de eerste dag van het wereldkampioenschap allround in Heerenveen.

De TVM-rijder werd op de 500 meter en de 5000 meter tweede en houdt Jan Blokhuijsen achter zich in het klassement.

De schaatser van Corendon won de 5 kilometer in 6.17,78, iets minder dan twee seconden sneller dan Verweij die 6.19,69 liet noteren.

Blokhuijsen stelde eerder op de dag teleur met een matige race op de 500 meter, die resulteerde in plek zeven, en zag Verweij een knappe tijd van 35,95 rijden.

Zondag rijden de mannen nog de 1500 en de 10.000 meter. Verweij staat voor zijn favoriete afstand ruim acht tienden voor op Blokhuijsen.

Op het EK allround in januari sloot Blokhuijsen de eerste dag nog af als koploper en werd hij uiteindelijk Europees kampioen voor Verweij.

Bokko

Havard Bokko staat derde met een achterstand van bijna twee seconden op Verweij. De Noor reed met dezelfde tijd als Verweij een sterke 500 meter, maar stelde teleur op de tweede afstand.

De Rus Denis Joeskov is de nummer vier in het klassement voor de Noor Sverre Lunde Pederson. Renz Rotteveel staat zesde en Wouter olde Heuvel bezet plek zeven.

Sven Kramer ontbreekt in Thialf. De titelverdediger is twee keer geopereerd aan zijn luchtwegen en moest vroegtijdig een punt achter zijn seizoen zetten.

Verweij: 'Sta er beter voor dan bij EK'

Hoe ziet het programma van het WK allround eruit?