Ireen Wüst lijkt titelprolongatie op het WK allround nauwelijks meer te kunnen ontgaan. De viervoudig wereldkampioene won zaterdag na de 500 meter ook de 3 kilometer.

De TVM-rijdster was in 3.58,83 veruit de snelste in Thialf. Wüst reed maar een fractie boven haar eigen baanrecord.

Yvonne Nauta legde beslag op het zilver. De nummer twee van het afgelopen EK kwam na 4.03,21 seconden over de streep. Door een matige 500 meter staat ze na twee afstanden negende in het algemeen klassement.

Joelija Skokova is daar voorlopig de nummer twee. De Russische, tweede op de 500 meter, reed in 4.08,60 naar de zesde plek op de drie kilometer.

Olga Graf staat op de derde plek in het algemeen klassement. Ze heeft op de 1500 meter zondag een kleine voorsprong op Irene Schouten en Diane Valkenburg.

Schouten, debutante op dit WK, werd in 4.07,08 vijfde op de 3000 meter. Valkenburg was iets sneller (4.05,89) en eindigde als vierde.

Zondag staan nog de 1500 meter en de 5 kilometer op het programma.

Sablikova

Martina Sablikova is er niet bij in Heerenveen. De tweevoudig wereldkampioene heeft te veel last van een opspelende heupblessure.

Wust wil zondag voor de vijfde keer wereldkampioen worden. Daarmee streeft ze Atje Keulen-Deelstra voorbij, die viermaal het WK allround won. 

Wüst: 'Ik ging voor het baanrecord'

Schouten: 'Schrok van hoeveel geluid vol Thialf maakte'

Hoe ziet het programma van het WK allround eruit?