PSV gaat zaterdagavond thuis tegen Roda JC voor de achtste overwinning op rij en heeft daardoor de tweede plaats en daarmee de voorronde van de Champions League weer in zicht. Stijn Schaars voelde in de winterstop al dat er iets veranderde binnen de selectie van de Eindhovenaren.

"Ik heb altijd het geloof gehad dat zo’n reeks van overwinningen mogelijk was, zeker na het trainingskamp in de winter in Gran Canaria", zegt Schaars in een interview met NU.nl.

"Daar is een knop omgegaan in de selectie. We hebben zonder de trainers erbij twee goede groepsgesprekken gevoerd over wat we van elkaar eisen en verlangen."

"Er kwamen geen verwijten, maar we waren wel eerlijk tegen elkaar. Dat was heel positief en het kwam echt uit de groep zelf. We zijn daar echt naar elkaar toe gegroeid."

Hiërarchie

PSV begon het seizoen ook met een reeks overwinningen, maar daarna zakte de jonge ploeg van trainer Phillip Cocu tot in de middenmoot. De 30-jarige Schaars ziet de goede start voor een groot deel ook als oorzaak voor de malaise in het najaar.

"Het klinkt gek, maar het was beter geweest als we minder goed waren gestart. Dan had iedereen nog gesproken over een team in opbouw. Nu werd er meteen een verwachtingspatroon geschept. Na vijf wedstrijden waren we bij wijze van spreken al kampioen."

"De pers dook er bovenop. Het ene talent was nog beter dan de ander. We zaten op een roze wolk. Maar er sloop zo ook iets in het team waardoor we elkaar niet meer corrigeerden. Het was oké als iemand zijn man liet lopen, zo’n sfeer hing er. We waren zo goed, het zou toch wel goed komen. Maar dat gebeurde niet. We zakten zelfs door de ondergrens."

"Pas op het trainingskamp konden we dat omdraaien. Toen hadden we eindelijk weer een goede, lange trainingsperiode, waarbij je ook nog de rest van de dag op elkaars lip zat. We leerden elkaar ook buiten het veld beter kennen. Er ontstond een bepaalde hiërarchie in de groep. Spelers nemen nu initiatief in plaats van dat ze het laten lopen. We accepteren het niet meer als iemand loopt te klooien."

Lees het volledige interview met Schaars