Ireen Wüst opent de jacht op haar vijfde wereldtitel allround zaterdag op de 500 meter tegen Kali Christ. De Nederlandse en de Canadese treffen elkaar in de achtste rit van elf.

Yvonne Nauta, die dit seizoen bij het EK Allround nog tweede werd achter Wüst, verschijnt bij het WK als eerste Nederlandse op de baan. In de derde rit neemt ze het op tegen Czerwonka.

Irene Schouten en Diane Valkenburg rijden in de vijfde en zesde race van de openingsafstand in Thialf tegen respectievelijk Katarzyna Bachleda-Curús en Olga Graf.

Op de tweede afstand van de dag staat er een Nederlands onderonsje op het programma. Nauta en Valkenburg kruisen de degens in de achtste rit van de 3000 meter.

Schouten gaat op haar beurt in de zesde race de strijd aan met Shoko Fujimura, terwijl Wüst in de elfde en laatste rit Luiza Zlotkowska als opponent tegenkomt.

Blokhuijsen en Verweij

Bij de mannen rijdt regerend Europees kampioen allround Jan Blokhuijsen in de vijfde rit van de 500 meter tegen Sergey Gryaztsov.

Koen Verweij, die gezien wordt als grootste concurrent van de Corendon-rijder, stuit in de afsluitende twaalfde rit op Konrad Niedzwiedzki.

De andere Nederlanders, Renz Rotteveel en Wouter Olde Heuvel moeten in de zesde en zevende race af zien te rekenen met respectievelijk Denis Yuskov en Fan Yang.

Ook op de 5000 meter komt Verweij in actie in de laatste rit. Op de op een na langste afstand is Jan Szymanski zijn tegenstander, terwijl Blokhuijsen in rit negen met Yuskov aan de start staat.

Olde Heuvel stuit in de tweede rit op Nils van der Poel, terwijl Rotteveel de eerste WK-dag in rit zeven afsluit tegen Fredrik van der Horst.

Blokhuijsen: 'Had seizoen in mijn hoofd al bijna afgesloten'

Verweij: 'Wereldtitel zou een heel mooie afsluiting zijn'