Sven Kramer heeft donderdag een tweede operatie ondergaan om zijn luchtwegen schoon te maken.

Twee weken geleden ging de meervoudig olympisch kampioen ook al onder het mes, maar hij moest daarna een paar dagen terug naar het ziekenhuis vanwege een bacteriële infectie.

''Ik voel me nu wel redelijk, maar het zal nog wel enige tijd in beslag nemen alvorens ik weer topfit ben en dat is in alle oprechtheid een tegenvaller'', aldus Kramer vrijdag in zijn column in De Telegraaf.

''Normaal gesproken zit je namelijk niet een maand met de naweeën van een relatief eenvoudige ingreep te klungelen, maar het is niet anders. Het is nu zaak dat ik alle tijd voor mezelf neem. Het belangrijkste is dat ik half mei, wanneer zo'n beetje de voorbereidingen op het nieuwe seizoen beginnen, weer volledig de oude ben.''

Door de fysieke malheur zette Kramer enkele weken geleden al een punt achter zijn seizoen. Hij mist dit weekeinde het WK in Heerenveen, het laatste toernooi onder sponsor TVM, die er na veertien jaar mee ophoudt.

Verfrissend

Kramer is de geldschieter dankbaar en vindt dat TVM een oeuvreprijs verdient. Hij ziet ook nieuwe mogelijkheden.

''Door hun besluit te stoppen, ben ik eigenlijk voor het eerst uit mijn comfortzone gehaald. Dat is even wennen, absoluut, maar het biedt tegelijkertijd ook nieuwe kansen en uitdagingen. Ik wil er sowieso over vier jaar bij de Spelen in Pyeongchang nog bij zijn en dan kan een andere omgeving best verfrissend werken.''