AZ heeft de kwartfinales van de Europa League bereikt.  In Moskou was een 0-0 gelijkspel tegen Anzhi voldoende om de volgende ronde te bereiken.

De Alkmaarders verdedigden donderdagavond een 1-0 voorsprong uit het eerste duel met de Russen. AZ begon dan ook met vijf verdedigers en ging niet direct op zoek naar een doelpunt. Anzhi deed dat wel, maar dat leidde in de eerste helft niet tot grote kansen.

Nemanja Gudelj kreeg in de 34e minuut de grootste kans voor rust. Hij zag zijn vrije trap via de buitenkant van de paal naast gaan.

Na rust kwam er meer leven in het spel van AZ. Dat resulteerde meteen in een aantal kansen op de 0-1. Zo had Steven Berghuis te veel moeite om de bal voor zijn linkerbeen te krijgen en schoot hij jammerlijk naast.

Even later kreeg hij opnieuw een goede mogelijkheid. Anzhi-keeper Mikhail Kerzhakov keerde echter zijn schot, waarna ook Aron Johansson niet kon binnenschieten uit de rebound.

Controle

AZ leek de wedstrijd vervolgens onder controle te hebben. Twee minuten voor het einde werd het nog even spannend toen vrije trappen-specialist Oleksandr Aliejev mocht aanleggen. Hij schoot de bal hard, maar naast. In blessuretijd werd Karlen Mkrtchyan nog van het veld gestuurd, nadat hij de doorgebroken Berghuis neerhaalde.

AZ-trainer Dick Advocaat moest de hele wedstrijd vanaf de tribune bekijken. Hij werd voor één duel geschorst vanwege commentaar op de arbitrage tijdens het duel in Alkmaar.

De Alkmaarders staan nu voor de vijfde keer in de historie in de kwartfinales van de Europa League. Vrijdagmiddag wordt bij de loting in het Zwitserse Nyon de tegenstander in de kwartfinale bekend.

Berghuis: 'Dit is een mooie prestatie'

Advocaat 'zeer trots' na plaatsing voor kwartfinales