Ireen Wüst zal komend weekend voor het eerst in haar carrière een WK allround ingaan zonder dat ze weet hoe haar toekomst er volgend seizoen uitziet. De Brabantse hoopt haar scheidende sponsor TVM als afscheidscadeau een vijfde wereldtitel te schenken.

"Ik had wel verwacht dat er nu al iets zou zijn", stelt Wüst donderdag in Thialf, waar het WK zaterdag van start gaat, over een nieuwe sponsor.

"Na de successen in Sotsji en het NK in Amsterdam kan je niet zeggen dat het schaatsen niet leeft. Er mogen wel twee of drie grote bedrijven in het schaatsen stappen."

De Brabantse heeft in haar loopbaan nooit een andere sponsor gekend dan TVM, dat na veertien jaar uit het schaatsen stapt. Een nieuwe geldschieter is nog niet gevonden.

"Iedereen mag me bellen", zegt de 27-jarige Wüst, die donderdag voor het laatst in haar groene TVM-pak trainde. "Het is wel lastig, het zou mooi zijn als er snel een nieuwe sponsor komt. Het is voor mij voor het eerst sinds ik schaats dat ik niet weet hoe het eruit zal zien in mei."

De tweevoudig olympische kampioene van Sotsji wil geen enkele optie uitsluiten, ook niet een vervolg met de huidige ploeg en coach Gerard Kemkers. "Het is niet zo dat ik uitgeleerd ben bij Gerard. Afgelopen weekend bij de wereldbekerfinale reed ik nog 1.14,6 op de 1000 meter in Thialf, dat had ik nog nooit gedaan."

Extreme druk

Voordat haar toekomst op het eerste plan komt te staan, staat er voor Wüst nog het WK allround op het programma, een toernooi waar ze ontspannen naar toeleeft. Het doel zal voor een schaatsster met haar erelijst evenwel altijd hetzelfde zijn: "Ik verwacht hier van mezelf dat ik wereldkampioen word", stelt de viervoudig wereldkampioene allround.

De druk die daarmee gepaard gaat, is echter niet te vergelijken met wat ze vlak voor en tijdens de Winterspelen in Sotsji ervoer.

"De extreme druk begint al een week voor de Spelen en dan bouwt het elke dag op. Voor het slapen ga je al over de wedstrijd nadenken, je droomt over het schaatsen. Je voelt in je hoofd dat er veel druk op staat. Maar ik denk dat elke kampioen onzeker is voor de grote dag."

"Dat is nu totaal anders, het zijn twee uitersten. Maar dat maakt de Spelen ook zo mooi, het is maar één keer in de vier jaar. Bij het WK allround heb je volgend jaar weer een kans."

Zenuwen helpen bovendien ook om wat extra's naar boven te halen, vindt Wüst. "Ik zou de spanning ook niet willen missen, dat zou een behoorlijk saai leven zijn."

Komend weekend zal ze daarom voor de laatste maal dit seizoen de spanning naar boven halen. "In een vol Thialf wil je nog één keer alles geven. Ik wil voor die vijfde titel gaan."

Kemkers: 'Eigenlijk verdient WK Kramer'

Hoe ziet het programma van het WK allround eruit?