Hockeyduels op internationaal niveau worden vanaf 1 september niet meer in twee helften van 35 minuten afgewerkt, maar in vier kwarten van vijftien minuten.

Dat meldt de internationale hockeyfederatie FIH. De nieuwe regel betekent dat er voortaan tien minuten minder speeltijd is.

De wijziging gaat in op 1 september. Hij geldt voor de komende Champions Trophy, de World League, alle kwalificatiewedstrijden voor de Olympische Spelen en de Spelen van Rio zelf in 2016.

De nieuwe regel moet de intensiteit van de wedstrijden verbeteren. De hockeyfederatie heeft de nieuwe opzet al naar tevredenheid uitgeprobeerd bij de Euro Hockey League en de Hockey India League.

Analyses

Volgens voorzitter Leandro Negre van de FIH vaart iedereen wel bij de nieuwe opzet.

''De extra pauzes geven de toeschouwers meer gelegenheid naar herhalingen te kijken, de commentatoren krijgen meer tijd voor hun analyses, de spelers hebben extra rustmomenten om te drinken en de coaches kunnen nog vaker de tactiek bespreken.''

De nieuw ingelaste pauzes na het eerste en derde kwart duren twee minuten, de rust halverwege blijft als vanouds tien minuten.

De FIH kondigde ook een andere invoering aan: een time-out van veertig seconden na het geven van een strafcorner. Ook is er een extra onderbreking van veertig seconden na een doelpunt.

Volgens de FIH moeten deze time-outs ervoor zorgen dat de zestig minuten speeltijd optimaal worden benut.

Ingrijpend

Paul van Ass, de coach van de Nederlandse mannen, denkt dat de nieuwe regels grote gevolgen zullen hebben.

"Dit zal het karakter van onze sport totaal veranderen. Ik vind het goed dat hockey vooruitstrevend is, maar dit is misschien toch een stap te ver."

De extra pauzes helpen Oranje niet, denkt Van Ass. "Je kunt langer in je sterkste opstelling spelen, want de wedstrijd duurt korter en er zijn twee extra rustmomenten."

"Dat is gunstig voor de landen die in de breedte niet zo sterk zijn. Voor een land als Nederland, met een sterke bank, kan dat een nadeel zijn."