Bert van Marwijk vindt dat coaches en spelers van de nationale teams zich moeten verzetten tegen het WK van 2022 in Qatar.

''Er zijn genoeg redenen om het WK niet door te laten gaan", zegt de voormalige bondscoach van Oranje donderdag in Spits.

''Spelers en trainers zouden in het verweer moeten komen. Niemand doet dat, vanwege de onaantastbaarheid van de FIFA", vervolgt Van Marwijk.

"Iedereen denkt: we kunnen er toch geen invloed op uitoefenen. Dat is het erge aan deze zaak. Maar als er een speler of coach wél het initiatief neemt, zou ik dat enorm toejuichen en me erbij aansluiten."

In opspraak

De organisatie in Qatar is in opspraak geraakt door de slechte behandeling van de bouwers van de stadions. Honderden arbeiders zijn al om het leven gekomen, zo bleek uit onderzoek van de Engelse krant The Guardian.

De hoge temperaturen in Qatar zijn al langere tijd een kwestie. De FIFA beslist vermoedelijk eind dit jaar of begin volgend jaar of het toernooi wordt verplaatst naar de winter.

Steekpenningen

Deze week werd bovendien bekend dat er steekpenningen zouden zijn gegeven aan voormalig FIFA-bestuurder Jack Warner om op Qatar te stemmen.

Meer dan de helft van de leden van het uitvoerend comité dat stemde over de gastheer van het WK 2022 is inmiddels geen lid meer van het college, onder hen ook Warner.

Diverse bestuurders zijn in verband gebracht met corruptie.