Sergio Henao mag voorlopig niet koersen voor Sky. De Britse formatie wil de dopingtests van de Colombiaan controleren.

Dat meldt Sky dinsdag op de website. Henao keert terug naar zijn geboorteland om zich op hoogte te laten onderzoeken.

"We houden onze renners goed in de gaten en onze experts hebben vragen over de out-of-competition controles van Henao die op hoogte zijn uitgevoerd", aldus teambaas Dave Brailsford.

"We willen deze waarden beter begrijpen en hebben daarover contact opfenomen met de UCI. We hebben hem dan ook uit het programma gehaald om het te onderzoeken."

Brailsford benadrukt dat Henao niet vroegtijdig beschuldigd moet worden. "Het is belangrijk dat we niet meteen conclusies trekken. We willen het juiste doen en eerlijk zijn."

Acht weken

Het gaat om testen die vanaf oktober zijn uitgevoerd toen Henao trainde in zijn geboortestreek Rionegro, waar hij altijd terugkeert aan het einde van het seizoen.

Brailsford: "We hebben te weinig wetenschappelijke kennis over renners die op hoogte zijn geboren zoals hij. Daarom faciliteren we onderzoek om daar meer van te weten te komen. De onafhankelijke experts gaan dat nu voor ons doen."

Henao werd in 2012, zijn eerste jaar bij Sky, negende in de Giro d'Italia en staat bekend als een goede klimmer. Dat mag hij de komende acht weken in ieder geval niet laten zien.

"Hij zal helpen met het programma en zeker acht weken uit het raceschema zijn. Als het project klaar is, kijken we welke stappen we moeten ondernemen."

Zijn uitsluiting betekent dat Henao de Giro, die op 9 mei begint, in ieder geval aan zich voorbij moet laten gaan.