Louis van Gaal heeft duidelijker dan ooit gezegd dat hij zijn trainersloopbaan na het WK alleen voortzet als hij een aanbod krijgt van een Engelse topclub.

"Mijn ambitie is om nog één keer een grote club te trainen. In de Premier League. Ik heb die atmosfeer nog niet meegemaakt", vertelt de bondscoach van het Nederlands elftal aan de Duitse krant Bild.

"Daarbij is het mijn wens in een vierde land kampioen te worden. Dat wil ik graag voor elkaar krijgen. Of ik ga met pensioen en met mijn vrouw van het leven genieten in ons huis in Portugal."

Enkele Engelse tabloids brachten de 62-jarige Amsterdammer onlangs in verband met Manchester United, waar trainer David Moyes een zeer moeizaam eerste seizoen beleeft.

Tottenham Hotspur

De andere Engelse topclubs lijken voor volgend seizoen bezet, al rekent Van Gaal wellicht ook Tottenham Hotspur tot de elite in de Premier League. Eind 2013 werd de Nederlander al in verband gebracht met de Londense club die in 1961 voor het laatst kampioen werd.

De Spurs stelden Tim Sherwood aan voor de rest van het seizoen, maar maakten de oud-prof wel duidelijk dat hij een Champions League-ticket moet halen om zijn baan te behouden. Hij lijkt niet te slagen in die opdracht.

Van Gaal sluit een rentree in de Bundesliga (hij fungeerde tussen 2009 en 2011 als trainer van Bayern München) uit.

"Natuurlijk heeft die competitie z'n charme, ik vind de Duitse mentaliteit heel goed. Ik ben echter al kampioen geworden in Duitsland en ik wil dat ook nog in een ander groot land worden."

Guardiola

Van Gaal volgt bijna drie jaar na zijn gedwongen vertrek de prestaties van Bayern München nog altijd op de voet. Onder leiding van Josep Guardiola maakt de Duitse club kans om alle hoofdprijzen die het vorig seizoen won te prolongeren.

"Ik geloof dat ik ook een bijdrage heb geleverd aan dit succes", stelt Van Gaal. "Maar het zijn de huidige spelers en de trainer die het moeten doen. Mijn opvolger Jupp Heynckes verrichtte goed werk, maar hij koos voor dezelfde tactiek als ik. Guardiola kiest voor een andere speelwijze en we zien dat dat ook werkt. Vol trots kijk ik naar Bayern."

Robben

Een nadeel van een mogelijk nieuwe zegetocht van Bayern door Europa is dat Van Gaal in de aanloop naar het WK laat de beschikking krijgt over Arjen Robben.

"De finale van de Champions League is pas op 24 mei. Ik heb hem straks in de voorbereiding wellicht maar één week in de selectie, terwijl hij een heel belangrijke speler is."

Overzicht: Naar welke Engelse club zou Van Gaal kunnen gaan?