Alberto Contador heeft dinsdag in San Benedetto del Tronto de 49e editie van de Tirreno-Adriatico op zijn naam geschreven.

De leidende positie van de Spanjaard kwam in de afsluitende tijdrit niet in gevaar. Nairo Quintana werd tweede voor Roman Kreuziger.

De Tirreno was de enige rittenkoers van naam die Contador nog niet had gewonnen. Naast de Giro, Tour en Vuelta won hij ook al onder meer Parijs-Nice en de Ronde van het Baskenland.

Contador greep de macht door zondag overtuigend de vijfde etappe te winnen en Michal Kwiatkowski uit de leiderstrui te rijden.

Dumoulin

Adriano Malori verraste de favorieten in de race tegen de klok over 9,1 kilometer. De Italiaan van Movistar completeerde de zevende etappe in tien minuten en dertien seconden.

Erkende tijdritspecialisten Fabian Cancellara, Bradley Wiggins en Tony Martin werden respectievelijk tweede, derde en vierde. Daarachter reed Tom Dumoulin naar een knappe vijfde plaats.

De Nederlander van Argos-Shimano had slechts negentien seconden meer nodig dan Malori. Cancellara gaf zes seconden toe, Wiggins elf en Martin vijftien.

Contador deed het rustig aan in de slotrit en werd 28e op ruim veertig seconden van winnaar Malori. Quintana was slechts twee seconden sneller waardoor de eindwinnaar zijn marge op meer dan twee minuten hield. Bauke Mollema was de beste Nederlander in het klassement.