André Villas-Boas wordt de nieuwe trainer van Zenit Sint-Petersburg. De Portugees volgt de onlangs vertrokken Luciano Spalletti op.

Dat meldt de Russische club dinsdag op de website. Villas-Boas, eerder dit seizoen ontslagen bij Tottenham Hotspur, begint per direct bij Zenit en tekent voor twee seizoenen.

Zijn komst betekent dat Dick Advocaat, coach van AZ en voormalig trainer van Zenit, voorlopig niet terugkeert naar Rusland. Ook Vitesse-coach Peter Bosz werd gepolst door Zenit, maar blijft dus in Arnhem.

Spalletti werd vorige week een dienstverband van ruim drie jaar ontslagen toen Zenit de koppositie in de competitie kwijtraakte.

De 55-jarige Italiaan zat in de achtste finale van de Champions League in een uitzichtloze positie. Zenit moet woensdag in Duitsland een 4-2 achterstand goedmaken tegen Borussia Dortmund.

Villas-Boas (36), die eerder werkte bij FC Porto en Chelsea, zit dan nog niet op de bank. Hij wordt donderdag gepresenteerd in Sint-Petersburg.

Advocaat won in 2008 de UEFA Cup met Zenit en is nog steeds populair bij de vermogende Russische club. Vorige week liet de Hagenaar echt nog weten niets gehoord te hebben van zijn voormalige werkgever.