Jack Warner, een voormalig lid van het uitvoerend comité van de FIFA, zou een bedrag van 1,2 miljoen dollar (860.000 euro) hebben geïncasseerd van een Qatarees bedrijf vlak nadat Qatar in december 2010 het WK van 2022 kreeg toegewezen.

Dat bericht The Daily Telegraph dinsdag, op basis van documenten waarop het beslag heeft gelegd. Het geld zou zijn overgemaakt door een van de bedrijven van de Qatarees Mohamed Bin Hammam, destijds een collega van Warner in het uitvoerend comité.

Jamad, een bedrijf van Warner, stuurde een factuur naar Kemco, een van de firma's van Bin Hammam met het verzoek 1,2 miljoen dollar over te maken 'om de juridische en andere kosten' te compenseren. Het ging om 'geleverde diensten tussen 2005 en 2010'.

Twee weken nadat het 22-koppige uitvoerend comité van de FIFA de WK's van 2018 (aan Rusland) en 2022 (aan Qatar) toewees, zou het bedrag op de rekening van Jamad zijn gestort.

Volgens een document zijn er ook betalingen gedaan aan Warners zonen (540.000 euro) en aan een werknemer van de bestuurder (287.000 euro).

Schorsing

Zowel Bin Hammam als Warner is niet meer aan de FIFA verbonden. De Qatarees kreeg een schorsing voor het leven opgelegd nadat hij bestuurders zou hebben geprobeerd om te kopen in zijn campagne om FIFA-voorzitter te worden in 2011.

Het internationaal sporttribunaal CAS vond de sanctie wegens gebrek aan bewijs niet rechtmatig en trok de schorsing in, maar niet lang daarna werd Bin Hammam opnieuw geschorst omdat hij zich zou hebben verrijkt ten tijde van zijn voorzitterschap van de Aziatische voetbalfederatie.

Fraude

Warner trok zich medio 2012 terug uit het voetbal, na een uiterst kritisch rapport van de Concacaf, de voetbalbond voor Noord-Amerika, Midden-Amerika en de Caraïben, over de bestuurder. Als voorzitter van de Concacaf zou Warner de financiële middelen verkeerd hebben gebruikt en zou hij zich schuldig hebben gemaakt aan fraude.

Meer dan de helft van de leden van het uitvoerend comité dat stemde over de gastheer van het WK 2018 en WK 2022 is inmiddels geen lid meer van het college. Diverse bestuurders zijn in verband gebracht met corruptie.

Een woordvoerder van het organisatiecomité van het WK 2022 weet niets van wat hij afspraken tussen individuen noemt.

"We hebben de ethische code van de FIFA nageleefd in onze poging het toernooi binnen te halen en zijn niet op de hoogte van deze beschuldigingen."