Mark Cavendish heeft maandag de zesde etappe in de Tirreno-Adriatico gewonnen. 

De Brits kampioen was oppermachtig in de massasprint. Tweede werd de Italiaan Alessandro Petacchi en derde de Slowaak Peter Sagan.

In de 189 kilometer lange rit van Bucchianico naar Porto Sant'Elpidio onstond kort na de start een kopgroep. 

Vier renners reden weg van het peloton. Peter Kennaugh, Steve Morabito, Jack Bauer en Cesare Benedetti kregen aan het begin van de vlucht gezelschap van Vincent Jerome. Alleen de Fransman moest de vier op het eerste klimmetje laten gaan.

Marcel Kittel was ver voor de finish al uitgeschakeld voor de eindsprint. De Duitse sprinter van Giant-Shimano moest het peloton laten gaan op de laatste gecategoriseerde klim.

Nadat Kittel was gelost door het peloton raakte Cavendish in de laatste bocht nog een aantal van zijn tegenstanders kwijt door een valpartij veroorzaakt door de Italiaan Sacha Modolo.

Afgezien

De Brit had zondag afgezien, met name tijdens de lastige beklimming van de Passo Lanciano. "Je denkt dat er iets mis is met je fiets, maar als je dan eindelijk gefinisht bent blijkt er niets aan de hand te zijn'', vertelde de sprinter van Omega Pharma-QuickStep met een lach op zijn gezicht.

Zijn Poolse ploeggenoot Michal Kwiatkowski was zondag uit de leiderstrui gereden. "We hoefden niet meer voor het klassement te werken en hadden maar één doel: deze rit winnen. Dit geeft ook meteen vertrouwen voor Milaan-Sanremo.'' Cavendish won de openingsklassieker al een keer, in 2009.

Contador

De overwinning van Cavendish veranderde niets in de top van het algemeen klassement. Alberto Contador, die zondag na een ritoverwinning de blauwe leiderstrui veroverde, bleef aan kop.

Dinsdag is de laatste etappe van de Tirreno-Adriatico. De Italiaanse rittenkoers wordt afgesloten met een tijdrit over negen kilometer met start en finish in San Benedetto del Tronto.

"Het ziet er goed uit voor ons'', concludeerde ploegleider Philippe Mauduit van Tinkoff-Saxo Bank. "Maar de geschiedenis leert dat er van alles kan gebeuren in een tijdrit. Het is pas feest als Alberto heel de finish is gepasseerd.''