De KNVB is het eens met sc Heerenveen-coach Marco van Basten dat de zogeheten 'drievoudige straf' voor een overtreding in het strafschopgebied een zware beslissing is.

De trainer van de Friezen kon zijn woede zondag niet verbergen nadat Christian Kum met een rode kaart van het veld werd gestuurd na een overtreding op Feyenoorder Jean-Paul Boëtius.

Aangezien de overtreding plaatsvond in het strafschopgebied kregen de Rotterdammers een penalty, die overigens werd gemist door Tonny Vilhena.

Bovendien is Kum geschorst voor de volgende wedstrijd van Heerenveen, vandaar de term 'drievoudige straf'.

Panels

De UEFA probeerde onlangs een einde te maken aan deze triple punishment rule, maar kreeg nul op het rekest bij het IFAB, dat al sinds 1886 de spelregels vaststelt.

De IFAB, waarin de FIFA en de nationale voetbalbonden van Noord-Ierland, Wales, Schotland en Engeland zetelen, besloot wel twee gespecialiseerde panels op te zetten.

De KNVB gaat nu een aantal relevante situaties voorleggen aan deze commissies, waaronder de spelsituatie tijdens Feyenoord-sc Heerenveen, zo meldt de voetbalbond op de website.

"De KNVB kan zich voorstellen dat - in het geval van een relatief lichte overtreding in het strafschopgebied - de zogenoemde drievoudige straf gevoelsmatig een zware beslissing kan zijn."

Van Basten maakte zondag geen geheim van zijn ongenoegen door zich te richten tot de televisiekijkers.

"Die regel is waardeloos. In Nederland worden we er treurig van. Het ligt niet eens aan de scheidsrechters, maar die worden geïndoctrineerd. Het is fucking bullshit", sprak de voormalige bondscoach in de camera van Fox Sports.

Stomme voetbalregels

Na afloop van het duel in De Kuip zei arbiter Pieter Vink dat hij niet anders kon dan Kum van het veld te sturen. De voetbalbond is het met de scheidsrechter eens.

"Op dit moment geldt de triple punishment rule nog steeds als internationale richtlijn voor de arbitrage", meldt de KNVB in een verklaring.

"De Nederlandse scheidsrechters hanteren de spelregels zoals internationaal vastgelegd en moeten deze regel in het geval van het ontnemen van een directe scoringskans als zodanig toepassen."

UEFA-voorzitter Michel Platini drukte zich afgelopen maand nog duidelijker uit. "De scheidsrechters moeten de stomme voetbalregels naleven."