Claudia Pechstein zal komend weekeinde niet starten bij het WK allround in Heerenveen. De 42-jarige Duitse wil eerst in alle rust gaan bepalen of ze na dit seizoen nog verder wil gaan als schaatsster.

Pechstein heeft al meermaals aangegeven graag nog door te gaan met schaatsen, waarbij ze deelname aan de Winterspelen in 2018 zelfs niet uitsluit. Na de Spelen in Sotsji begon ze zich echter zorgen te maken over haar toekomst, schrijft ze maandag op haar Facebook-pagina.

"In beide 3000-meterraces na de Spelen van Sotsji kon ik geen been voor het andere zetten zonder te denken hoe het in de toekomst verder zou moeten. Met wie zal ik moeten trainen? Heeft de bond voldoende geld om professionele voorwaarden te bieden? Kan ik politiewerk en sport nog langer combineren?", meldt Pechstein.

Daarom heeft de vijfvoudig olympisch kampioene, die afgelopen zaterdag achtste werd op de 3000 meter bij de wereldbekerfinale in Thialf, besloten het seizoen een week eerder dan verwacht af te sluiten. Ze wil niet door sombere gedachten afgeleid aan de start staan in Thialf.

"Niet zelden heb ik de afgelopen jaren het commentaar gehoord en gelezen dat ik plaats zou moeten maken voor jongeren om daarmee ook anderen een kans te geven. Bij het komende WK biedt mijn afzegging de nieuwe generatie de mogelijkheid om internationale ervaring op te doen", schrijft Pechstein.

Oplossing

De Duitse veterane verwacht wel dat ze uiteindelijk samen met haar begeleiding tot een oplossing zal komen en de komende jaren nog zal blijven presteren op internationaal niveau.

Pechstein nam in haar carrière negentien keer deel aan het WK allround. Acht keer won ze zilver, twee keer brons en slechts eenmaal, in 2000, won zij het kampioenschap. Haar laatste medaille op het WK allround (brons) dateert alweer van 2006. In 2012 werd ze nog wel tweede bij het EK allround.

Titelverdedigster Ireen Wüst ziet daardoor na Martina Sablikova nog een concurrente afhaken voor het laatste schaatstoernooi van het seizoen. De Tsjechische heeft teveel last van een opspelende heupblessure, bevestigde ze bij de World Cup-finale.

Wüst gaf zondag aan dat ze bij het WK met name concurrentie verwacht van landgenote Yvonne Nauta.

Geblesseerde Sablikova bevestigt afwezigheid bij WK allround