De organisatoren van de Grand Prix van Australië hebben na de race van zondag geklaagd bij Bernie Ecclestone, de commerciële baas van Formule 1, over het 'saaie geluid' van de V6 turbomotoren.

Dat vertelt Andrew Westacott, de directeur van de organisatie AGPC, aan Reuters. "De fans vonden het niet leuk, die boodschap hebben we overgebracht aan Ecclestone."

De invoering van de geblazen motoren is dit jaar waarschijnlijk de meest ingrijpende verandering in de koningsklasse van de autosport. De atmosferische 2,4-liter V8 is vervangen door een V6-turbo met ondersteuning van twee elektromotoren.

"Het is wat saaier dan voorheen", vindt Westacott. "Het geluid moet wel in orde zijn. We betalen voor een product, er zijn contracten opgesteld. We zullen hier eens naar kijken, want waarschijnlijk is er contractbreuk gepleegd."

Afgelopen week zei Ron Walker, de voorzitter van de AGPC, nog dat er een principeakkoord is bereikt met het management van de Formule 1 over een nieuwe verbintenis. Het huidige contract loopt na 2015 af. De regionale regering moet nog de handtekening zetten, maar daarbij zou alleen worden gekeken naar de kosten.

Contrast

Het geluidscontrast met eerdere jaren werd tijdens het weekeinde in Melbourne extra duidelijk gemaakt door David Coulthard. De ex-coureur gaf op Albert Park een aantal demonstraties met een Red Bull uit 2011, uitgerust met de 'oude' 2,4-liter V8.

Ook de Australische V8 Supercars in het bijprogramma produceerden flink meer decibellen dan de huidige Formule 1-motoren.

Vijf dingen die u moet weten over Formule 1 in 2014