De Nederlandse relayploeg bij de mannen heeft zondag goud gepakt bij de wereldkampioenschappen shorttrack in het Canadese Montreal.

De Nederlander moest in Canada alleen olympisch kampioen Victor An uit Rusland voor zich dulden.

Knegt pakte vorige maand op de Spelen in Sotsji al de bronzen medaille op dezelfde afstand.

Op het WK reed de Fries lang vooraan, maar tegen de inhaalrace van An kon hij niet op. Het is de eerste Nederlandse medaille van het toernooi.

Freek van der Wart werd in de kwartfinales uitgeschakeld en Daan Breeuwsma kwam niet door de eerste ronde. In de eindrangschikking werd Knegt achtste. De Fries hield in de superfinale over 3000 meter alleen Charles Hamelin achter zich.

An mocht zich voor de zesde keer in zijn carrière tot wereldkampioen kronen. J.R. Celski uit de Verenigde Staten pakte door de winst van de superfinale het zilver in het klassement. Hamelin werd derde.

Ter Mors

Bij de vrouwen wisten Jorien ter Mors en Yara van Kerkhof zich niet te plaatsen voor de halve finales op de 1000 meter. Ter Mors trof in haar kwartfinale de Zuid-Koreaanse tiener Suk Hee Shim, die vrijdag de wereldtitel op de 1500 meter won, en de sterke Italiaanse Arianna Fontana.

Ter Mors schaatste makkelijk mee in de rug van de Aziatische, voelde Fontana komen, maar kon haar aanval niet voldoende blokkeren. Even later smakte Ter Mors tegen het ijs. Daardoor eindigde ze als dertiende.

Van Kerkhof moest haar meerdere erkennen in de Britse Elise Christie, die het zilver won op de sprint, en de Canadese Valerie Maltais. Van Kerkhof werd daarmee elfde op de kilometer.

Superfinale

Ter Mors eindigde als zevende in het algemeen klassement. Ze finishte in de superfinale over 3000 meter als vierde, maar dat was niet genoeg om in de rangschikking nog op te schuiven naar de medailleplekken.

De wereldtitel ging naar de Koreaanse Shim Suk Hee. Zij werd op het podium geflankeerd door haar landgenote Seung-Hi Park, die het zilver greep. Op gepaste afstand eindigde de Canadese Valérie Maltais als derde.