Feyenoord heeft zondag in eigen stadion een belangrijke overwinning geboekt op sc Heerenveen in de eredivisie.

De Rotterdammers versloegen de Friezen met 2-0 door doelpunten van Ruud Vormer en Lex Immers.

Door de zege neemt Feyenoord plaats vier weer in ten koste van PSV. Het verschil met nummers twee en drie FC Twente en Vitesse is slechts een punt.

Heerenveen eindigde het duel met tien man door een rode kaart voor Christian Kum. De verdediger veroorzaakte een penalty, die in de slotfase werd gemist door Tonny Vilhena.

De ploeg van coach Marco van Basten lijkt rechtstreekse plaatsing voor Europees voetbal te kunnen vergeten met een zesde plaats en acht punten achterstand op nummer vier Feyenoord.

Systeem

Na de geslaagde uitwedstrijd vorig weekeinde tegen FC Groningen (0-2) met twee spitsen greep Feyenoord-coach Ronald Koeman voor het thuisduel met de Friese subtopper terug op zijn vertrouwde systeem met drie aanvallers. Buitenspeler Jean-Paul Boëtius had daardoor zijn basisplaats terug.

Opvallend was dat de vaste krachten Bruno Martins Indi en Vilhena op de bank moesten beginnen. Koeman gaf de voorkeur aan Terence Kongolo als linksback en Vormer als controlerende middenvelder.

Het duel in de uitverkochte Kuip kende vanaf het begin een rommelig verloop. Beide strijdlustige ploegen gunden elkaar in balbezit nauwelijks rust, waardoor er over het hele veld veel persoonlijke duels werden uitgevochten. Het man-tegen-man gevecht leidde tot veel balverlies, met een teleurstellende eerste helft als resultaat.

Opgepept

Zowel Feyenoord als Heerenveen wist voor de rust geen uitgespeelde kans af te dwingen. Doelman Erwin Mulder van de thuisclub verkeerde alleen bij een schuiver van Rajiv van La Parra even in de problemen. Collega Kristoffer Nordfeldt had het door een aantal corners en vrije trappen van de Rotterdammers iets drukker. In de 33e minuut redde hij fraai op een kopbal van Stefan de Vrij.

Dankzij een fraaie vrije trap van Vormer kwam het opgepepte Feyenoord in de 49e minuut op voorsprong (1-0). Vijf minuten later mocht de specialist opnieuw aanleggen aan de rand van het strafschopgebied. De effectvolle trap van Vormer miste het Friese doel maar net.

Na ruim een uur besliste Immers het duel met een droog schot na prima voorbereidend werk van Boëtius (2-0). Mitchell te Vrede, de nog niet overtuigende vervanger van de geschorste clubtopscorer Graziano Pellè, en Vilhena, die zijn strafschop gestopt zag worden door Nordfeldt, verzuimden de fans nadien nog op het derde doelpunt te trakteren.

Van Basten: 'Scheidsrechters zijn geïndoctrineerd'

Koeman: 'Volgende strafschop neem ik zelf'