Carlos Betancur heeft zondag de rittenwedstrijd Parijs-Nice op zijn naam geschreven.

De 31-jarige Spanjaard zegevierde zondag in de vijfde etappe op de Muro di Guardiagrele, de 'steilste weg van Italië' met stroken met een stijgingspercentage van dertig procent.

Contador, die zaterdag ook al de vierde etappe won, reed Omega Pharma-QuickStep-renner Michal Kwiatkowski uit de leiderstrui.

Giant-Shimano-coureur Simon Geschke, die de hele dag in de aanval koerste, finishte knap als tweede.

Grote groep

Net zoals in de afgelopen dagen ontstond in de beginfase een omvangrijke kopgroep. Deze keer gingen onder anderen Benjamin King, Adam Hansen, Andriy Grivko, Yaroslav Popovitsj, Luca Paolini en Geschke in de aanval.

Op de Passo Lanciano, de een na laatste col, gooide Contador de knuppel in het hoenderhok. De tweevoudige Tourwinnaar kreeg aanvankelijk Nairo Quintana met zich mee, maar na een tweede versnelling van de Spanjaard moest de Colombiaan passen.

Afdaling

Contador pakte snel een halve minuut en liep ook in de afdaling op weg naar de slotklim uit op de groep met Quintana. Ondertussen zakte leider Kwiatkowski door het ijs.

Op de zeer lastige slotklim reed Contador weg bij de laatste 'vroege vluchters'. De renner van Tinkoff-Saxo had het nog even lastig met Geschke, maar de Duitser kraakte uiteindelijk toch.

In het klassement heeft Contador een voorsprong van 2.08 minuten op Quintana. Roman Kreuziger staat op 2.15 minuten derde. Nederlanders ontbreken in de top tien.

De Tirreno-Adriatico duurt tot en met dinsdag, wanneer er een tijdrit van ruim negen kilometer op het programma staat.