Ronald Mulder en Jorrit Bergsma hebben zondag in Thialf eindzeges in de wereldbeker geboekt.

Mulder, rijdend voor BrandLoyalty, eindigde zondag tijdens de finalerace in Thialf als tweede in een tijd van 34,89 seconden.

Zijn broer Michel Mulder werd derde in 34,94. Daardoor passeerde Ronald Mulder in het klassement de schaatser van beslist.nl: 782 punten om 728 punten.

Jan Smeekens was zondag met 34,78 het snelst, zodat het podium net als tijdens de Spelen in Sotsji volledig oranje gekleurd was. In de eindstand werd Smeekens derde met 655 punten.

Bij de Spelen eindigde Michel Mulder vorige maand als eerste, voor Smeekens en Ronald Mulder. De eindzege in de wereldbeker had het seizoen van Michel Mulder helemaal compleet gemaakt. Naast olympisch goud en brons op de 1000 meter was de Zwollenaar ook de beste bij het WK en het NK sprint.

Bergsma

Bergsma pakte voor het tweede jaar op rij de eindzege gepakt bij de wereldbeker op de lange afstanden. De Fries was in Thialf voor de derde keer dit seizoen de beste op de vijf kilometer.

Bergsma was bij de World Cup-finale met 6.13,80, de zevende tijd ooit in Heerenveen, duidelijk een maatje te groot voor de concurrentie. Jan Blokhuijsen was in 6.19,03 goed voor zilver, terwijl de Rus Aleksandr Rumyantsev (6.25,06) als derde eindigde.

Sven Kramer won dit seizoen de eerste drie wereldbekers op de lange afstand (twee keer de 5000 meter en één keer de tien kilometer), maar de TVM-kopman was bij de laatste drie World Cups afwezig.

Bergsma profiteerde optimaal door de laatste drie races over 5000 meter te winnen en zo ook het klassement op zijn naam te schrijven. Met 500 punten bleef de olympisch kampioen op de tien kilometer in de eindstand de Duitser Patrick Beckert (311) en Kramer (300) voor.

Douwe de Vries eindigde in 6.26,03 als vijfde in Thialf, terwijl Frank Vreugdenhil (6.28,39) negende werd. Bob de Jong startte niet wegens ziekte.

Michel Mulder: 'Ronald past in mijn sportieve plaatje'

Bergsma: 'Ploeg en De Jong misschien uit elkaar gegroeid'

Anema: 'Zou De Jong promoten bij andere ploeg'