Bob de Jong heeft er vrede mee dat hij volgend seizoen niet verder kan met Jillert Anema. De coach liet onlangs weten dat er geen plek was voor de veteraan bij Team Clafis, de opvolger van sponsor BAM.

"Hij gaat zijn gang maar. Ik was niet van plan om met hem verder te gaan, was er wel klaar mee", aldus De Jong, die wegens ziekte dit weekend niet in actie komt bij de World Cup-finale in Thialf, tegen de NOS.

"Ik had al een andere weg ingezet en het was zeker dat ik niet met Anema verder wilde. De eerste drie jaar samen waren fantastisch, maar Jorrit Bergsma heeft de koppositie in de ploeg gewonnen."

"Hij is de belangrijkste rijder en dat is prima, maar dan wil ik niet op het tweede plan zitten. Als ik hetzelfde programma blijf doen, word ik niet beter. Ik zoek nieuwe uitdagingen en die kan Anema niet geven."

Marathon

De 37-jarige De Jong won bij de Spelen in Sotsji onder Anema brons op de 10 kilometer en is vastbesloten om in ieder geval nog een jaar door te gaan. "Ik had graag bij het bedrijf BAM willen blijven, maar heb nu ook andere opties."

De Jong voerde zelfs al overleg met verschillende partijen. "Ik heb al twee mooie gesprekken gehad. Ik zie geen moeilijkheden om volgend seizoen verder te gaan. Ik ben happy dat ik een nieuwe situatie ga creëren en zie alleen maar mogelijkheden."

De stayer focust zich volgend seizoen in eerste instantie op de marathon. "Dat zal de hoofdlijn worden en in november start ik op het NK om te laten zien dat ik op de langebaan niet klaar ben."

De vrees dat hij net als na zijn olympische titel op de langste afstand in 2006 alleen verder moet zonder sponsor, leeft niet bij De Jong. "Dat zie ik niet gebeuren."

Anema: 'Zou De Jong promoten bij andere ploeg'

Bergsma: 'De Jong en ploeg misschien uit elkaar gegroeid'